Відставка Гонтаревої переноситься: хто може обійняти крісло глави НБУ

Чинний голова Національного банку України Валерія Гонтарева може залишитися на цій посаді до осені 2017 року, паралельно пішовши у довгу відпустку на два місяці. Керувати Нацбанком залишиться її заступник Яків Смолій.

Така ситуація можлива через те, що головна кандидатура на її місце – глави Райффайзен Банку Аваль Володимира Лавренчука – не має 100%-ої підтримки, йдеться в статті «Українських новин», повідомляє «Слово і Діло».

За інформацією ЗМІ, кандидатуру Лавренчука безпосередньо просуває сама Гонтарева. Однак, в Адміністрації Президента поки ніяких рішень із питання майбутнього глави НБУ не ухвалювали. Сама інформація про призначення Лавренчука на посаду голови Нацбанку пішла з Вашингтона, де наприкінці квітня проходила нарада Світового банку і МВФ, на якому була присутня Гонтарева.

Також, у ЗМІ з'явилася інформація про підтримку ЄБРР кандидатури Лавренчука на посаду керівника українського регулятора. Водночас, у самому ЄБРР повідомили про неправильну подачу слів керуючого директора ЄБРР в країнах Східної Європи і Кавказу Франсіса МАЛіЖ, який заявив, що не буде проти, якщо таке призначення відбудеться.

У фракції «Народного фронту» також сумніваються, що посада глави НБУ дістанеться Лавренчуку і думають, що знайдеться інша кандидатура на це місце. Як пише ЗМІ, Президент України Петро Порошенко схиляється до двох кандидатів: голови Фонду гарантування вкладів фізичних осіб Костянтина Ворушиліна і голові Ради НБУ Богдана Данилишина. Прізвище другого в даному контексті називали й раніше.

Крім того, в якості кандидата на посаду глави НБУ може виступати голова націоналізованого ПриватБанку Олександр Шлапак. За неофіційною інформацією, він дав згоду зайти в Приватні за умови переходу в майбутньому на посаду голови правління Нацбанку. Однак, він відмовився прокоментувати дану інформацію.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО