Місія ООН – «козир», який українська дипломатія традиційно витягує з рукава, коли нічого сказати

Богдан Яременко

Крім періодичного згадування тези про те, що на Донбасі потрібна миротворча місія ООН, Україна нічого не робить для її просування. «Бойовики погані» - взагалі порожня теза. А про те, що і РФ «погана», президент так і не сказав.

Про це на своїй сторінці у Facebook написав дипломат, голова правління фонду «Майдан закордонних справ» Богдан Яременко, коментуючи телефонну розмову Президента України Петра Порошенка з держсекретарем США Рексом Тіллерсоном, яка відбулася 23 квітня, передає «Слово і Діло».

«На Донбасі загострення, і потрібно виконувати Мінські домовленості, перш за все, Росії, і чомусь насамперед - компоненти безпеки», - нагадує тези телефонної розмови дипломат, підкреслюючи, що це звучить дивно, бо Мінські домовленості не накладають на РФ політичних зобов'язань - так їх сформулював і підписав сам Порошенко.

Щодо можливої ​​зустрічі українського президента з Трампом, то мова дипломатії на сайті АП звучить так: «Обговорено графік двосторонніх контактів, у тому числі на найвищому рівні».

«Це повідомлення на сайті президентської адміністрації викликає розпач. Король - голий, і вперто не хоче цього помічати. А Україна, судячи з повідомлення про телефонну розмову, буде лобом пробивати зустріч Порошенка з Трампом», - міркує експерт.

Те, що бойовики «погані», на його погляд, узагалі порожня теза.

«Тіллерсон, напевне, готовий був би повірити в те, що і РФ «погана». Але президент України не сказав. Ну, а зрештою, погані - і що?», - додав він.

Що ж стосується доцільності введення на Донбас місії ООН, то цей «козир» українська дипломатія традиційно дістає із засаленого рукава тоді, коли нема чого сказати, зазначає Яременко.

"Це лише слова. Чому? А тому, що крім періодичного, десь раз на півроку, згадки цієї тези, Україна нічого не робить для її практичного просування. Це знають всі наші партнери, а тому просто не звертають на це уваги. Таке собі українське словоблуддя. Ви спробуйте знайти за три роки експлуатації цієї теми чітке пояснення Банкової або Михайлівської - яку ми хочемо місію, з яким мандатом, який чисельності? Зате є розмови чи то про місію ЄС, чи то про миротворчу місію ООН, чи про збройну місію ОБСЄ. Та й узагалі - видається абсурдним говорити про миротворчу місію ООН в антитерористичній операції. Це щоб помирити нас із терористами?», - зазначає Богдан Яременко.

Нагадаємо, ще два роки тому Президент Порошенко запевняв, що в Україні буде відкрито офіс підтримки ООН, проте його обіцянка досі має статус «у процесі».

Рейтинг відповідальності глави держави доступний за посиланням.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО