Справа «сірого кардинала» Яценюка: чому НАБУ «взяло» Мартиненка і чим буде шантажувати НФ

Валентин Краснопьоровполітичний експерт

НАБУ поки не підібралося до людей, які приймають рішення в нашій країні, але починає братися за наближених до них осіб.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» сказав політичний аналітик Валентин Краснопьоров, оцінюючи діяльність НАБУ і

Мало результатів, багато скандалів: як працює НАБУ

«За допомогою міжнародних партнерів - США, ФБР - НАБУ будувалося як незалежна структура. Так, поки є претензії до того, що бюро працює недостатньо ефективно, але на те є об'єктивні причини - в тій же Румунії три роки готувалися до арештів. НАБУ не вистачає професіоналізму - це біда, але бюро діє і намагається завоювати авторитет в суспільстві, Вже є і спроби нівелювати ефект їхніх дій, наприклад, з боку Генпрокуратури. Це боротьба інститутів», - аналізує Краснопьоров.

Чи має вплив Президент на бюро, додав він, - питання спірне. З одного боку, є думка, що так. Але конкретних доказів немає. Можна припустити, що НАБУ діє в напрямку того, що Президенту вигідніше.

«Було вигідно, щоб прибрали Насирова, тому що він давав Банковій більше негативу, ніж позитиву, - його прибрали», - нагадав він, акцентуючи на тому, що це не слід вважати прямим підтвердженням того, що НАБУ грає виключно на Президента.

НАБУ починає з людей, що мають низьку політичну позицію, тих, у кого немає захисту з боку АП. Не виключено, що це гра НАБУ, у якого, очевидно, є документи не на одного політика, але всі справи не запустиш. Бюро починає з тих, хто має хитке політичне становище і при цьому наближений до кола осіб, які ухвалюють рішення в країні.

«НАБУ доволі правильно обирає цілі, поступово підбираючись до більш важливих гравців політичного процесу, які сидять на корупційних рейках», - додав експерт.

Під прицілом: НАБУ проти Мартиненка

На його переконання, НАБУ правильно обирає цільові групи, за якими є підозри і якісна доказова база. Справи саме по таким особам дадуть дзвіночок всій політичній системі.

«Ті, кого сьогодні беруть в оборот, не мають захисту в АП», - зазначив Краснопьоров.

Справа «сірого кардинала» НФ: чи відбудеться розвал коаліції

«Так, це вплине на коаліцію. Але як тільки «Народний фронт» спробує «наїхати» на НАБУ і одночасно візьметься шантажувати розвалом коаліції, може почути відповідь БПП: НАБУ підтримується західними інститутами, туди вкладають кошти, вони незалежний орган, що ми можемо зробити? Нічого вони не зроблять», - припускає аналітик.

«Так, буде щось на зразок істерики у НФ, але без результатів. НАБУ допомагають, і це дуже добре для України.», – вважає він.

«Мартиненко хоч і близький до Яценюка, але той вже не прем'єр-міністр. У них є вплив на НФ, але, разом з тим, Яценюку було важко захищати Мартиненко навіть тоді, коли він ще очолював Кабмін. Зараз - тим більше. Яценюк впливає на НФ, але вже не так потужно», - сказав аналітик.

«НАБУ створене як структура, яка не дивиться на прізвище. Тому не варто виходити тільки з того, що двадцять років у нас «саджали» тільки тих, кого було доцільно покарати, і так буде й надалі. Бюро будувалося західними партнерами, які ретельно стежать за тим, що відбувається у нас в країні, і зараз НАБУ веде досить правильну гру», - резюмував Валентин Краснопьоров.

Нагадаємо, НАБУ вимагає арешту Мартиненка з правом внесення ним застави в 300 млн грн. Як повідомили в Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі, екс-депутата від фракції «Народний фронт» підозрюють в розкраданні державних коштів у розмірі $17,28 млн, за що йому загрожує до 12 років в'язниці.

З добіркою резонансних затримань українських чиновників можна ознайомитися в матеріалі «Корупціонери року. Найгучніші затримання хабарників».

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО