Бракує коштів: у Києві призупинені унікальні розкопки Подолу

У Києві призупинені розкопки давньої вулиці на Подолі часів Київської Русі.

Про це повідомляє «Слово і Діло», посилаючись на «Сегодня».

Відзначимо, що під Поштовою площею в Києві, де була виявлена ​​стародавня вулиця і будови часів Київської Русі, вже місяць не проводять розкопки через відсутність фінансування. Як заявляють археологи, вони вже не отримують зарплату чотири місяці.

«З нового року від інвестора будівництва, який за законом має фінансувати роботу археологів, кошти не надходять. Тому ми змушені призупинити роботу. А ще через те, що на об'єкті ведуться будівельні роботи, розкопки покриваються великим шаром пилу і засипаються сміттям, туди затікає вода, що може зруйнувати цінні знахідки на об'єкті, а там відритий шар ХII століття, де знаходяться цінні дерев'яні будівлі: садиби та комплекс ремісничого виробництва, які необхідно ще досліджувати», - повідомив заступник директора Центру археології Києва Юрій Кухарчук.

Археологи заявляють, що інвестор в кінці минулого року заборонив проводити розкопки нижче певного рівня, оскільки там він планував покласти плиту. Свою заборону вони обґрунтували нібито тим, що якщо розкопки проводити глибше, то може статися зсув і бетонні конструкції не встоять.

«Справа в тому що рівень, де вони хочуть покласти плиту, збігається з ХII століттям. Тому культурний шар ХІ і Х століття досліджувати поки ми не можемо. А це дуже цінні шари. Щоб повністю їх вивчити, необхідно близько двох років», - пояснив Кухарчук.

У мерії запевняють, що інвестор продовжить фінансування розкопок після того, як отримає від археологів звіт про виконану роботу.

Нагадаємо, що ще в грудні минулого року окружний суд Амстердама виніс вердикт, згідно з яким колекція експонатів із музеїв окупованого Криму, відомих під загальною назвою «скіфське золото», буде повернута на територію України.

Відмітимо також, що віце-прем’єр-міністр В’ячеслав Кириленко провалив обіцянку встановити пам’ятники видатному українському актору, кінорежисеру й композитору Івану Миколайчуку в Києві та Чернівцях.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО