Ердоган відвідає Україну в травні-червні — посол

Президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган відвідає Україну з офіційним візитом через один-два місяці. Не виключено, що до цього часу буде завершена робота над Угодою про зону вільної торгівлі.

Про це в інтерв'ю «Укрінформу» розповів Надзвичайний і Повноважній Посол Турецької Республіки в Україні Йонет Джан Тезель, передає «Слово і Діло».

«Президент Туреччини має намір відвідати Україну через місяць або два. Це досить складно, але, можливо, переговори (щодо Угоди про зону вільної торгівлі - ред.) Будуть завершені до того часу. Обидві країни мають потребу в цій угоді і обидві країни від цього виграють», - сказав дипломат.

За його словами, візит президента Туреччини - це частина механізму співпраці, передбаченої діяльністю Стратегічної ради високого рівня.

«Президенти щорічно відвідують країни один одного. Минулого року Петро Порошенко був у Туреччині. Два роки тому Реджеп Тайіп Ердоган був тут. І тепер президент Туреччини знову приїде з декількома міністрами для обговорення численних питань», - сказав Тезель.

Щодо підготовки документа глава диппредставництва підкреслив, що Угода сприятиме залученню турецьких інвестицій в Україну і передбачає розширення в тих сферах, де не включена повна лібералізація.

«Ця угода не тільки про торговельні відносини, а й про залучення інвестицій ... Майбутня Угода, над яким ми працюємо, не включає повну лібералізацію в усіх сферах, так само, як всі інші укладені нами угоди. Ми можемо почати з такого формату і розширювати його пізніше», - сказав Тезель.

За його даними, через події останніх трьох років, особливо кризи в Україні, обсяг торгівлі між Україною і Туреччиною знизився. На даному етапі цей показник становить близько 4 млрд дол. Керівництво держав ставить за мету його збільшення в 5 разів, в т.ч. завдяки підписанню Угоди про ЗВТ.

Нагадаємо, в березні, перебуваючи в Анкарі з офіційним візитом, прем'єр-міністр України Володимир Гройсман досяг конкретних домовленостей з президентом Туреччини Ердоганом по активізації економічного співробітництва двох країн, зокрема реалізації конкретних проектів.

Раніше Ердоган виключив ймовірність створення федеральної системи в Туреччині після конституційного референдуму.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО