Гриневич розкритикувала школи для нацменшин

Міністр освіти і науки Лілія Гриневич розповіла про загрозливу тенденцію: у деяких школах з викладанням мовами нацменшин не дають достатнього рівня володіння державною мовою.

Про це пише «Слово і Діло», посилаючись на промову Гриневич під час експертного обговорення на тему розвитку багатомовності українських школярів.

Міністр уточнила, що зараз таких школярів на 8% більше, ніж 2 роки тому. «Подібна ситуація означає, що діти після закінчення школи не мають рівного доступу до вищої освіти в Україні. За офіційною статистикою Українського центру оцінювання якості освіти (УЦОЯО), у 2016 році більше 36% випускників Закарпаття здали зовнішнє незалежне оцінювання (ДПА) з української мови з результатом від 1 до 3 балів за 12-бальною шкалою. Ці результати означають, що третина випускників Закарпаття не мають можливості вступити у виш, адже успішне складання ЗНО з української мови – обов'язкова вимога при вступі», – пояснила Гриневич.

Вона перерахувала три основні напрямки мовної освіти в Україні: забезпечення вільного володіння державною мовою, володіння рідною мовою (у разі відмінності), а також активний розвиток володіння іноземними мовами.

«Зараз ми маємо знайти правильний і продуктивний баланс для вивчення мов, щоб після випуску з державної загальноосвітньої школи діти виходили конкурентоспроможними і мали усі можливості для подальшого продовження навчання у системі вищої освіти в Україні», – підкреслила чиновник.

«Хороша освіта повинна дати можливості для дитини вийти зі школи багатомовною, тобто володіти на достойному рівні одразу кількома мовами. Це не лише збільшить освітні можливості для наших дітей, а й сприятиме відкриттю України для світу, налагодженню продуктивних міжнаціональних зв'язків», – додала Гриневич.

Нагадаємо, що мешканцям Криму та зони проведення АТО Міністерство освіти і науки України дозволило отримувати середню освіту у формі екстернату.

4 серпня 2016 року міністр освіти і науки запевнила, що проект нових методичних рекомендацій щодо навчально-виховного процесу в початковій школі буде розміщений на сайті Міністерства освіти і науки України. Батьки зможуть апелювати до цього документу, коли бачитимуть, що вчитель порушує нові методичні рекомендації. Відмітимо, що Гриневич виконала свою обіцянку.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО