Бальцерович: Україні потрібно зменшити вплив олігархів

Україна для прискорення економічного зростання необхідно запустити процес демонополізації, вважає відомий польський економіст.

Про це в коментарі НВ сказав польський політик і економіст Лешек Бальцерович, пише «Слово і Діло».

«Треба запускати демонополізацію, яка, як процес, включає і обмеження влади олігархів. Сподіваюся, що в Україні є компетентний офіс, який може зайнятися демонополізацією», - сказав Бальцерович, коментуючи ситуацію в Україні під час 10-го Київського Безпекового Форуму.

Він також дав оцінку старту реформ в Україні. На його думку, після Майдану і з початком російської агресії на Донбасі Україна була близька до масштабної катастрофи, але впоралася.

«Це була економічна катастрофа через спадщину [екс-президента України Віктора Януковича] і блокаду українського експорту в Росію. Була загроза тотальної катастрофи: по-перше, гіперінфляція, по-друге, крах банківської системи, по-третє - дуже глибока рецесія. Було неможливо запобігти рецесії. Свого часу в Польщі після блокади в Німеччину також була рецесія. Але те політичне об'єднання, яке утворилося в Україні, змогло уникнути цієї катастрофи», - зазначив Бальцерович.

Серед основних досягнень України за останні кілька років він відзначив зниження рівня інфляції, старт реструктуризації банківської системи, дерегуляцію, боротьбу з корупцією в тих секторах, де вона була найбільшою, зокрема, в газовій сфері.

«Є передумови для реформування української судової системи. Я кажу «передумови», тому що найголовніше тут - це впровадження цієї реформи. Також потрібно реформувати прокуратуру», - додав польський експерт.

На його думку, якщо в Україні не буде політичної дестабілізації, економічне зростання країни продовжиться.

Як повідомлялося, прем'єр-міністр України відзначив позитивний вплив підвищення мінімальної зарплати на зростання економіки.

Раніше Держстат назвав відсоток інфляції в Україні за березень.

Нагадаємо, Порошенко очікує зниження рівня інфляції цього року.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО