У суді Іспанії слухається справа про військові злочини режиму Асада в Сирії

В Іспанії суд вперше розпочав слухання показань щодо потенційних військових злочинів режиму Башара аль-Асада в Сирії.

Про це повідомляє Associated Press, передає «Слово і Діло».

«В якості позивача у справі виступає громадянка Іспанії Амаль Хаг Хамдо Анфалис, брат якої був викрадений і зазнав тортур у сирійській столиці Дамаск перед стратою в 2013 році», - йдеться в повідомленні.

Жінка розповіла судді національного суду Елой Веласко в Мадриді, що її брат був лише водієм вантажівки, що перевозив горіхи і сухофрукти і не мав жодного стосунку до сирійської опозиції.

Вона також пояснила, що сім'я впізнала тіло чоловіка на одній з фотографій, які контрабандним шляхом вивіз із Сирії фотограф-криміналіст.

За словами адвоката позивачки Мейта Парехо, фотограф, ім'я якого не називається, найімовірніше буде свідчити у суді наступного місяця.

Сам Асад у справі не фігурує, враховуючи його імунітет згідно з міжнародними законами, проте у справі проходять дев'ять сирійських високопоставлених чиновників зі служби безпеки і розвідки, наближених до сирійського президента.

Дев'яти чиновникам можуть бути пред'явлені звинувачення в тероризмі і насильницькому зникненні відповідно до принципу універсальної юрисдикції Іспанії.

Зазначимо, раніше держсекретар США Рекс Тіллерсон прибув до Італії на дводенну зустріч міністрів G7 промислово розвинених країн, які планують присвятити окреме засідання кризі в Сирії.

Німеччина направляє на потреби жертв громадянської війни в Сирії 1,17 млрд євро.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО