Члени спостережної ради «Нафтогазу» мають намір піти у відставку

Чотири з п'яти незалежних члена наглядової ради НАК «Нафтогаз України» британці Маркус Річардс, Чарльз Проктор, Підлогу Уорвік, а також Юлія Ковалів готові подати у відставку, якщо Кабінет міністрів не виконає план дій щодо корпоративного управління компанією.

Про це йдеться в оприлюдненому на сайті «Нафтогазу» листі на адресу віце-прем'єра Володимира Кістіона, передає «Слово і Діло»

«Ми уважно розглянули ваше прохання переглянути нашу рішення про відставку з посад членів наглядової ради. Ми готові прийняти ваші запевнення про те, що ви в змозі втрутитися і вирішити питання, які викликають наше занепокоєння», - йдеться в листі.

Крім того, члени ради вказують на необхідність вирішення кризи збору платежів, викликаного низкою законодавчих актів і дій, що входять в сферу відповідальності уряду, що негативно впливає на поточну та майбутню ліквідність НАК.

Стурбованість членів ради також викликає політизована реакція на рішення про звільнення екс-голови «Укртрансгазу» Ігоря Прокопіва.

«Нам потрібно переконатися в наявності істотного прогресу за всіма згаданими в цьому листі питань до моменту проведення річного загальних зборів акціонерів НАК «Нафтогаз України», яке має відбутися до 30 квітня 2017 року, і на якому, за вашими словами, планується переобрати нас членами наглядової ради. При відсутності суттєвого прогресу у вирішенні згаданих питань до моменту проведення зборів подальше продовження виконання нами функцій членів наглядової ради буде для нас неможливим і неприйнятним», - йдеться в документі.

Нагадаємо, реформу корпоративного управління в «Нафтогаз Україна» уряд почав у 2015 році відповідно до принципів ОЕСР. У травні 2016 року був сформовано наглядову раду НАК. Від Кабінету міністрів рада увійшла перший заступник голови МЕРТ Ковалів, від Адміністрації Президента – екс-глава Міненерговугілля Володимир Демчишин.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО