Помилки Греції: до чого можуть призвести експерименти МВФ з українською економікою?

Володимир Сіденкоекономічний експерт

Україна має суттєві проблеми з макроекономічними показниками, які мають бути переглянуті через блокаду.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт економічних програм Центру Разумкова Володимир Сіденко, оцінюючи заяву про перегляд кредитування України МВФ на початку квітня.

«Перегляд в бік зменшення зростання ВВП — фактично перегляд доходів держбюджету. Це руйнує макроекономічні показники, що може призвести навіть до призупинення програми МВФ взагалі», - підкреслив експерт.

«З одного боку, в Україні наростає проблема виплати зовнішніх боргів, а з іншого — ми багато років отримуємо транші. Жити стало краще? Тому, є багато питань щодо реалізації реформ у форматі, який диктує МВФ. Далеко не оптимальною є ідеологія тих реформ, які пропонують партнери», - аналізує Сіденко.

Ідеологія реформ від МВФ для України нагадує експерименти з реформою грецької економіки, коли за чотири роки впровадження програми МВФ ситуація дійшла до того, що економіка Греції впала на 25%, а безробіття серед молоді сягнуло 50%.

«Тому, не варто ідеалізувати МВФ. Питання не в тому, що в меморандумі МВФ виключно нісенітниця, є чимало правильних речей, але важливо, яким чином поєднуються всі рекомендації», - наголосив він.

Боротьба з корупцією може мати такі наслідки, що взагалі економіка зупиниться.

«Наприклад,в Кореї навіть президентів притягали до відповідальності. Тим не менше, країна розвивається. В Україні розвитку немає не лише через корупцію», - аргументував експерт.

«Мислення людей, які управляють процесами, досить дивне. Не ті пріоритети. Та ж програма МВФ, де багато структурних маяків, але вони чомусь не стосуються розвитку. Складно знайти там сигнали, які пов'язані з інноваціями, розвитком, ростом інвестицій. Навпаки — скорочення фінансування, соціальних програм, які формують людський капітал. Пропонують цінні речі, але весь комплекс загалом — в бік утисків та скорочень», - проаналізував ситуацію з кредитуванням України Володимир Сіденко.

Наразі, повідомляється, що українська сторона очікує новий транш в квітні. Засідання ради директорів МВФ заплановане на 3 квітня.

Детальніше про співпрацю України та МВФ – у матеріалі «Співпраця з МВФ. Як Фонд зменшує підтримку України».

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО