Небезпечні активи: що робити з російськими банками в Україні?

Олександр ЖолудьНезалежний економічний експерт

Потрібно зрозуміти дві речі: розмови про продаж є, але це не означає, що продаж відбудеться.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів економіст Олександр Жолудь, оцінюючи заяву НБУ щодо початку переговорів відносно продажу всіх російських банків з держкапіталом в Україні.

«Насправді російські банки з початком загострення відносин з РФ весь час хотіли піти з України. Навіть до того, як РНБО вирішила накласти пакет санкцій. Проблема в тому, що на сьогоднішній день не так багато є покупців, які згодяться зараз піти на наш ринок та заплатити ті гроші, які захоче отримати РФ. В РФ за безцінь не віддадуть їх, а захочуть отримати принаймні на тому рівні капіталу, який вони вклали, якщо не вище», - пояснює Жолудь.

На сьогоднішній день, підкреслив він, навряд чи знайдуть зацікавлених купити банки, так само, як це було з «Приватбанком».

«Черги інвесторів купити «Приват» немає. Тобто питання в тому, що можуть шукати покупців, але реально не видно, що поки що такий продаж може відбутися не те що б до кінця року, а в принципі найближчими роками», - вважає економіст.

Голова комітету економістів України Андрій Новак зауважив, що термін дії санкцій складе один рік.

«За цей період російські банки можуть із найнижчими втратами вийти з українського ринку, виставивши себе на продаж. Або ж влада повинна запропонувати крок № 2 після санкцій – це або закриття, або націоналізація», - підкреслив Новак.

На його погляд, кращий варіант – націоналізація російських банків.

«Це активи, які немає сенсу втрачати. Коли війна закінчиться, вартість активів буде зростати. Однак зараз вкладникам треба забирати свої гроші, а підприємствам – переводити рахунки в українські банки», - вважає експерт.

Нагадаємо, Нацбанк і Фонд гарантування вкладів мають намір залучити до продажі міжнародних консультантів. Згідно рішення РНБО проти п’яти банків РФ в Україні запроваджено санкції.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО