Єврокомісія висловила невдоволення енергорегулятором Порошенко і Гройсману

Європейська Комісія незадоволена затягуванням прийняття законопроекту про створення прозорого енергорегулятора і заявила про це Президенту Петру Порошенко і прем'єр-міністру Володимиру Гройсману.

Про це йдеться в листі віце-президента Єврокомісії Мароша Шефчовича, повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на «Економічну правду».

У Єврокомісії нагадали, що прийняття закону про енергетичного регулятора є одним із заходів, що дозволяють надати наступні 600 млн. Євро макрофінансової допомоги Україні.

«Тому зараз так важливо, щоб впровадження цього істотного закону почалося без подальших зволікань», - йдеться в листі.

Крім того, Єврокомісія нагадала про формулу «Роттердам +» і висловила сумнів у професіоналізмі членів НКРЕ.

«Суперечності з недавнім рішенням енергетичного регулятора щодо методологій встановлення цін на вугілля і розрахунку плати за приєднання до електромережі свідчать про те, яке велике значення має не тільки незалежність, а й професіоналізм і довіра до енергетичного регулятору для залучення терміново необхідних інвестицій в економіку України», - йдеться в документі.

Також в листі сказано про те, що НКРЕ не користується експертною допомогою, яку пропонує ЄС.

«Аналіз згаданих недавніх рішень регулятора експертами ЄС показав, що, на жаль, використані методології не повністю відповідають найкращій європейській практиці», - пише президенту і прем'єру Марош Шефчович.

Віце-президент Єврокомісії просить Порошенка виконати закон про Національну комісію і призначити двох членів Конкурсної комісії.

«Я впевнений, що Кабінет Міністрів України і Верховна Рада України наслідуватимуть Вашому прикладу, подавши свої кандидатури», - наголошується в листі.

Нагадаємо, 13 лютого народні депутати почали обговорювати постанову про політичну недовіру НКРЕКУ і запропонували скоротити термін проведення ротації діючих членів комісії з 18 до 6 місяців.

Раніше один з експертів розповів, що застосування формули «Роттердам+», по якій рахується ціна вугілля в тарифі для українських ТЕС, призведе до постійного підвищення тарифів через розворот цін на вугілля на світових ринках в сторону підвищення.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО