Вижити в умовах кризи: топ-5 кроків для порятунку української економіки

Анатолій Пешкоакадемік

Попри те, що економіка нашої країни сьогодні перебуває в жалюгідному стані, вихід усе ж є – але лише за умови системного бачення та комплексних рішень.

Таку думку в ексклюзивному коментарі «Слову і Ділу» висловив віце-президент Академії економічних наук України Анатолій Пешко, оцінюючи економічну ситуацію в країні та шляхи подолання кризових явищ.

«Коли українські товаровиробники реалізовуватимуть основну масу своїх товарів на внутрішньому ринку, а експортуватимуть не більше 20-30% своєї продукції, тоді економіка України буде мати стабільне зростання і практично не буде залежати від фінансових і економічних криз, які систематично завдають збитків усій світовій економіці», – вважає академік.

Перебудова української економіки

У процесі перебудови економіки необхідно зробити акцент на використанні директивного й непрямого державного регулювання. Іншими словами, необхідно перейти до створення так званої «економіки натурального господарства», вважає Пешко.

«Йдеться про те, що розвиток української економіки повинен бути спрямований, перш за все, на галузі та підприємства, які будуть не менше, ніж на 85% задовольняти потреби безпосередньо громадян нашої держави. Імпорт товарів повинен бути державно регульованим», – пояснює він, акцентуючи увагу на тому, що імпорт повинен забезпечити ввезення до нашої країни тільки нових технологій, обладнання для різних сфер економіки, що розвиваються за інноваційним принципом.

Наприклад, каже він, в аграрній сфері необхідно зосередити увагу на розвитку сільськогосподарського машинобудування, оптимізації системи аграрної Академії наук із генерування нових, продуктивніших сортів тих культур, які найбільш адаптовані до українських природно-кліматичних умов і користуються найбільшим попитом як на внутрішніх, так і на зовнішніх ринках.

Потрібно створити сприятливі умови для роботи хімічних підприємств із виробництва мінеральних добрив шляхом зниження цін на природний газ під час виробництва продукції для внутрішніх споживачів. Для відродження тваринницької галузі необхідно директивно встановити жорсткі акцизи на ввезення м'ясної та молочної продукції з інших держав. Необхідна така ставка акцизів, за якої собівартість української тваринницької продукції була би мінімум на 20-30% нижчою за ціни на імпортні м'ясо та молочні продукти, переконаний Пешко.

Український ринок продовольства повинен бути заповнений високоякісними українськими продуктами (в тому числі органічного виробництва) не менше, ніж на 95%.

Свобода аграріїв

Держава повинна повернути агровиробникам пільги по ПДВ та припинити фіскальний тиск на аграрний бізнес.

«Банківська система України повинна забезпечити сільгосппідприємства довгими та дешевими кредитами строком на 10-15 років під 2-3% річних», – відзначає він.

Все це, за його словами, не тільки забезпечить українського споживача якісними та дешевими продуктами харчування, але й дозволить Україні вийти на зовнішні ринки з набагато більшими обсягами сільгосппродукції з максимально високою доданою вартістю.

«Така політика дасть суттєвий приплив іноземної валюти в країну та забезпечить позитивний торговий баланс нашої держави», – певен академік.

Саме залучення інвестицій є одним із ключових етапів для відродження української економіки, підкреслює він.

Приток інвестицій та «натуральна економіка»

«Україні потрібно надати пільгову систему оподаткування для підприємств із реальними іноземними інвестиціями. Низькі ставки податків для таких інвесторів допоможуть збільшити кількість підприємств-товаровиробників і тим самим створити нові робочі місця», – вважає Пешко.

Таким чином можна забезпечити зростання купівельної спроможності українців, а, відповідно, і розвиток внутрішнього ринку, формування на ньому платоспроможного попиту, який і повинні будуть задовольняти вітчизняні виробники.

Колапс довіри: «перезавантаження» банківської системи

У питанні залучення інвестицій іще більш важливим та поки що непосильним завданням є повернення довіри громадян до банківської сфери.

«Особисті заощадження українців повинні стати джерелом кредитування банками реального сектора нашої економіки. Це можливо тільки в тому випадку, коли населенню, внутрішнім і зовнішнім інвесторам буде гарантована безпека та стабільна прибутковість, а також 100-відсотковий захист від інфляції їхніх грошових коштів», – переконаний академік.

Реформа НБУ

«Відновлення банківського сектора багато в чому залежить від Національного банку України, функція якого, власне, й полягає у стабілізації банківської системи, забезпеченні стабільного курсу національної валюти», – підкреслює експерт важливість змін у центральному банку країни.

«Поставлено багато викликів, але один із найважливіших – необхідність подальшого збільшення прозорості діяльності НБУ та ступеню його підзвітності суспільству», – наполягає Пешко.

«Проблема виходу з кризи, залучення в економіку України інвестицій з метою її модернізації – безумовно, складна, але цілком здійсненна за цілісного бачення ситуації та системного підходу до пошуків оптимального рішення», – резюмує академік.

Те, як змінився індекс сприйняття корупції в Україні та ключові економічні показники, «Слово і Діло» з'ясувало в матеріалі «Світові економічні рейтинги. Динаміка змін позицій України».

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО