Експерт: Льовочкін за участю Манафорта може створити в Україні лівоцентристську партію

Віктор Небоженкополітолог

У ситуації, коли різне фінансування, має бути й різний прибуток. Крім того, в груп впливу різні погляди. Льовочкін зацікавлений, щоб усе вщухло, а від ПР не залишилося нічого, Ахметов – навпаки, щоб проблематика Донбасу була на порядку денному.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив директор служби «Український барометр», політолог Віктор Небоженко, оцінюючи можливий розкол «Опозиційного блоку» в зв'язку з різними позиціями груп впливу в партії – Фірташ-Льовочкін та Рінат Ахметов.

«Дійсно, всередині «Опоблоку» є протиріччя. По-перше, є момент різного фінансування – Льовочкін та Ахметов. Але річ не лише в цьому. В них різна аудиторія. Стоїть питання про те, щоб не просто поділити схід України. Тих, хто ближче до Донбасу, візьме на себе Ахметов, тих хто далі – Льовочкін», – аналізує політолог.

«Просто так зробити це не вийде. Тому, скоріш за все, Льовочкін та Манафорт створюватимуть лівоцентристську партію або принаймні використовуватимуть офіційно зареєстрований «Опоблок», але з більш з лівою риторикою: «миру мир, робочі місця». За фактом те, що непогано виходить у Рабіновича. Але в нього вже немає великих шансів, тому що прізвище у нього все-таки Рабінович», – розмірковує Небоженко.

Якщо формально «Опоблок» не розділиться, то в будь-якому разі будуть дві виборчих кампанії. Ближче до зони АТО – зона відповідальності Ахметова, а великі міста-мільйонники спробує взяти Льовочкін із лівою партією.

«Або принаймні з тим самим «Опоблоком», але не схожим на той, що є в Одесі, Львові та Києві», – додав він.

Якщо «Опоблок» не розділиться, то, на його думку, пройде до ВР, але приблизно з тим самим результатом, що й зараз.

Нагадаємо, минулого тижня три фракції ВР підписали декларацію солідарності.

Яка політична сила стала найвідповідальнішою у Верховній Раді, «Слово і Діло» раніше розповідало в матеріалі «Рейтинг найвідповідальніших парламентських фракцій».

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО