Кабмін затвердив порядок фінансування лікування українців за кордоном

Уряд затвердив Порядок використання коштів, передбачених у Державному бюджеті для лікування громадян України за кордоном.

Документ встановлює механізм використання коштів, передбачених МОЗ у Державному бюджеті на 2017 рік за бюджетною програмою для лікування громадян України за кордоном, передає «Слово і Діло».

Бюджетні кошти будуть використовуватися для покриття витрат, пов'язаних із направленням громадян України на лікування за кордон за умови неможливості надання необхідної медичної допомоги закладами охорони здоров'я України. Направлення за кордон – це крайній захід для громадян України, захворювання яких не лікуються у вітчизняних закладах охорони здоров'я, незалежно від віку, статі, соціального походження, місця проживання та інших ознак.

Бюджетні кошти спрямовуються на лікування за кордоном громадян України і можуть включати вартість лікування, діагностики (як частини лікувального процесу), відшкодування вартості переїзду хворого, а також (за рішенням Комісії МОЗ із питань направлення на лікування за кордон) однієї особи для супроводу до місця лікування та її повернення, а також сплати банківських послуг.

Нагадаємо, що відповідно до Закону України «Про Державний бюджет на 2017 рік», МОЗ передбачені видатки загального фонду за бюджетною програмою для лікування громадян України за кордоном у сумі 203,95 млн грн.

За даними всеукраїнського опитування, 43% госпіталізованих за останній рік громадян змушені були позичати або продавати майно, аби покрити витрати на лікування.

Медична реформа в Україні проводиться поступово, в три етапи, повна реалізація запланована до 2020 року.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО