Гонтарева розповіла про порядок скасування фінансових обмежень НБУ

«Базовий сценарій» Нацбанку передбачає подальше скасування обмежень, зокрема, збільшення ліміту відкритої валютної позиції банків до 5% їх капіталу із 0,5% зараз.

Про це розповіла голова НБУ Валерія Гонтарева в інтерв'ю Reuters, передає «Слово і Діло».

«Все, що пов'язано з експортно-імпортними операціями, інвестиціями, – у нас пріоритет – щоб тут не було ніяких обмежень. Перший пріоритет, який зараз хочемо вирішувати, – це виплата дивідендів по 2016 року», – сказала Гонтарева.

Зокрема, регулятор хоче збільшити ліміт відкритої валютної позиції банків до 5% їх капіталу з 0,5% нині, що в 10 разів збільшить суму валюти, яку банки зможуть купувати та продавати за власні кошти. Це зменшить необхідність в інтервенціях центрального банку, який часто купує або продає валюту для згладжування короткострокових дисбалансів між попитом і пропозицією.

Базовий сценарій також передбачає отримання чотирьох траншів МВФ на суму $5,4 млрд, з яких $1 млрд – в найближчі тижні. Для отримання наступних траншів узгоджуються терміни реалізації необхідних реформ.

«Транші можна об'єднувати, щоб не треба було весь час робити рев'ю, можна брати підвищені зобов'язання, зробити реформи швидше», – сказала вона.

Як повідомлялося, уряд України повертається до практики розміщення облігацій на зовнішніх ринках запозичень, проте їх розмір обіцяють зробити невеликим.

«Слово і Діло» зафіксувало 39 обіцянок Гонтаревої, 14 із яких вона виконала. Коефіцієнт її відповідальності – 36%. З повним переліком обіцянок чиновниці можна ознайомитися на її сторінці.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО