Клімкін вимагає термінової реформи Ради безпеки ООН

Глава МЗС України Павло Клімкін закликав якомога швидше реформувати Радбез ООН через зловживання Росією правом вето.

Про це повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на «Радіо Свобода».

«Рада безпеки повинна спромогтись давати дієву відповідь на криваві конфлікти, незалежно від можливої ​​присутності сторони конфлікту за столом, як постійного члена Ради безпеки», - заявив Клімкін під час виступу на відкритих дебатах в Раді безпеки ООН.

За його словами, в подальшому неприйнятно, щоб пункт Статуту ООН про те, що «сторона конфлікту повинна утримуватися від голосування» і далі «кричуще порушувався». Він зазначив, що необхідно ввести чіткі процедури для дотримання цієї статті.

У своєму виступі, глава МЗС України звернув увагу на низку конфліктів в Європі, причиною яких стали дії «однієї держави», яка створює на континенті безліч гарячих точок по технології: порушити конфлікт, взяти в ньому участь, підтримати його, а потім підірвати мирні зусилля замість посередництва в них.

«Якщо агресія цієї держави не стримана, кожен «заморожений конфлікт» перетвориться в гарячий, а держава-агресор буде створювати нові загрози в стабільних точках», - підкреслив Клімкін.

Він акцентував увагу на тому, що Росія використовує слабкості інших з користю для себе. І однією з таких інституційних слабкостей, якою зловживає РФ, є право вето в Радбезі ООН, а також правило консенсусу в ОБСЄ.

«Маючи серйозну відповідальність зберігати мир і безпеку, ця держава - Росія - порушує положення документів, розроблених як наріжні камені світу - це Статут ООН, Гельсінський заключний акт і Паризька хартія», - сказав Клімкін.

З 1 лютого 2017 року Україна місяць очолюватиме Раду Безпеки ООН.

Раніше, в МЗС України спростували пропагандистську заяву Кремля, яка не відповідає дійсності.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО