Експерт про ситуацію на Донбасі: заморожування конфлікту за зразком Придністров'я

Валерій Димовполітолог

Не буде узгодженої дорожньої карти, тому що на це не піде РФ, не буде російської карти, бо на це не піде Україна, а компромісів за наш рахунок, які є в основі планів західних партнерів, не допустить суспільство.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Валерій Димов, аналізуючи закінчення терміну та продовження Мінських угод в ході зустрічі «нормандської четвірки».

«Питання не стільки в Мінських угодах, скільки в низці інших документів, починаючи від резолюції ООН, закінчуючи рішеннями щодо санкцій, які спираються саме на «мінський процес». До Мінських угод прив'язано дуже багато», – наголосив політолог.

Імовірно, що й з приводу дорожної карти, зауважив експерт, компроміс не знайдуть. Існують три варіанти дорожньої карти – російський, український та відносно європейський. Шанси знайти компроміс – нульові. Це буде заморожування конфлікту за зразком, який РФ використовувала в Придністров'ї, Абхазії та Південній Осетії.

Україні є на що спиратися в плані аргументації. Там, де РФ розв'язувала війни, там, де заморожувала конфлікти, так чи інакше території були відірвані від тих країн, яким належали.

«Частина путінського плану залишається незмінною – розхитати ситуацію всередині України, томй що на фронті це йому вже не вдається, й використати потім ці обставини за допомогою «пропутінських» сил усередині нашої країни. Але аргументація України має також бути константою – без вирішення питань безпеки жодних компромісів бути не може. Ба, більше: будь-яка група в нашому парламенті, яка погодиться з Пінчуком та компанією, не протягне й тижня», – проаналізував Валерій Димов.

Нагадаємо, два роки тому Глава держави запевняв, що «Мінськ» не буде продовжений до 2016 року, але не дотримав слова. Рейтинг відповідальності Президента – 47%. Усі обіцянки Петра Порошенка можна подивитися за посиланням.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО