У Мінсоцполітики розповіли про наслідки масового закриття ФОПів

Міністр соціальної політики України Андрій Рева стверджує, що масове припинення діяльності фізичних осіб-підприємців (ФОП) не мало негативного впливу на Бюджет.

Про це пише «Слово і Діло», посилаючись на «Радіо Свобода».

«Насправді, закриваються ті фізичні особи-підприємці, які не вели господарської діяльності й не платили податків. Їм із 1 січня запропонували щомісяця платити не податок, а єдиний соціальний внесок, щоб у них ішов пенсійний стаж. 129 тисяч відмовилися це зробити та закрили підприємницьку діяльність. При цьому Бюджет не втратив нічого. І нічого не втратили ці люди, оскільки вони самі не заробляли, тому, відповідно, нічого не платили», – розповів Рева.

При цьому, за словами міністра, з числа ФОПів, які вели активну підприємницьку діяльність, закрилися близько 16,4 тисяч, а відкрилися – 28 тисяч.

«Що це дало? Тільки від єдиного податку до Бюджету надійшов майже мільярд гривень додатково порівняно з попереднім періодом. Порівняно із січнем 2016 року на 38% збільшилися доходи Державного бюджету, а на 20% зросли доходи Пенсійного фонду України», – додав він.

Раніше в Кабміні заявляли, що в Україні існує близько 800 тисяч «сплячих ФОП». За словами прем'єра, трагедії через закриття таких підприємців не виникло.

Як відомо, наприкінці 2016 року Петро Порошенко підписав закон, згідно з яким передбачається сплата фізособами-підприємцями, які є платниками єдиного податку першої групи, єдиного соціального внеску (ЄСВ) в розмірі не менш ніж половина мінімального ЄСВ, навіть якщо підприємець не веде господарську діяльність та не отримує прибуток.

Так, із 1 січня всі фізичні особи-підприємці зобов'язані регулярно платити єдиний соціальний внесок у розмірі 704 гривні на місяць.

Раніше «Слово і Діло» з'ясувало, скільки українці отримують після оподаткування. Детальніше – читайте в матеріалі «Оплата праці. Скільки отримає на руки працівник після вирахування всіх податків».

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО