Україна збільшила експорт їжі до Євросоюзу

Експорт аграрних і харчових продуктів з України до країн Євросоюзу за минулий рік склав $4,2 млрд й порівняно з 2015 роком зріс на 1,6%.

Про це повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на інформацію Міністерства аграрної політики і продовольства.

«Сьогодні ми бачимо зростання українського аграрного експорту за рахунок збільшення поставок таких товарних груп, як олія соняшникова – на 505 мільйонів доларів, насіння соняшнику – на 36,1 мільйона доларів, цукор – на 16,5 мільйонів доларів», – заявила заступник міністра аграрної політики і продовольства з питань європейської інтеграції Ольга Трофімцева.

За 2016 рік спостерігалося значне зростання експорту «нішевих» свіжих або перероблених продуктів. Експорт консервованих томатів зріс удвічі, свіжих і охолоджених овочів – учетверо, огірків – у 2,7 раза, свіжих плодів – у 2,5 рази, маргаринової продукції – в дев'ять разів.

На її думку, диверсифікація товарної структури експорту є позитивним аспектом.

Заступник міністра зазначила, що в 2016 році країни Європи посіли друге місце серед регіонів-імпортерів української аграрної та харчової продукції з часткою 27,5%, поступившись лише країнам Азії (45,9%). Загалом у товарообігу сільськогосподарської продукції частка ЄС минулого року склала 31,5%. До топ-5 країн-імпортерів української продукції з ЄС увійшли Іспанія, Польща, Нідерланди, Італія та Німеччина.

Нагадаємо, що українські підприємства виробили 991 тис. тонн м'яса птиці за підсумками 2016 року, що на 12% більше, ніж у 2015 році. В абсолютних показниках зростання виробництва склало 106 тис. тонн.

У 2016 році Державна служба України з питань безпеки харчових продуктів і захисту споживачів розширила доступ української продукції на ринки Китаю, Йорданії, Сербії, Єгипту, Японії, Канади, Сінгапуру, Кореї, В'єтнаму, Малайзії, Індії, США та країн ЄС.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО