Дзвінок Трампа Путіну: США потрібні «чужі руки» для вирішення своїх завдань

Сергій Грабськийвійськовий експерт

Ставлення до кроків США щодо РФ залишається досить цинічним. Достатньо проаналізувати вартість акцій компанії Lockheed.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив голова Ради Всеукраїнського об'єднання «Союз учасників миротворчих операцій» Сергій Грабський, аналізуючи телефонні переговори президента РФ Володимира Путіна з новим президентом США Дональдом Трампом.

«Такому гравцеві, як Lockheed, і компаніям, які належать до військово-промислового сегмента, вигідно мати ворогів. Це може бути Китай, ІДІЛ, Росія меншою мірою, оскільки вони є досить слабкими гравцями й не можуть відстояти навіть власні інтереси», – констатував Грабський.

Те, що відбулася розмова з країною, яка історично була ворогом Америки, враховуючи, що під час передвиборчих перегонів говорилося про спробу діалогу з РФ, означає, що Трамп виконував свою обіцянку й робив це для виборця. Принцип: я говорив – я зробив.

«Трамп може робити різкі заяви, але за фактом це була розвідка боєм. Він перевіряв російську сторону, дивився на реакцію свого політикуму, а в реальності результатів немає жодних», – підкреслив фахівець.

Загалом, зазначив він, США Росія цікавить більше в сирійському контексті. Штати в будь-якому разі намагатимуться знайти хоч якогось союзника, щоб трохи знизити військово-економічне навантаження.

«США завжди намагаються діяти чужими руками, а найбільшою цінністю для них є американський платник податків. Тобто що менше платників податків буде відправлено на війну, то краще США», – пояснює Сергій Грабський.

Використання будь-яких «чужих рук» для вирішення своїх завдань було б найкращим варіантом для США.

«Росіяни талановиті в проведенні окремо взятих тактичних операцій. Вони можуть досягати результатів на короткому проміжку часу, чим, м'яко кажучи, заслужили таке ставлення Америки. Але говорити про «довгу гру» не варто, там в принципі нема з ким говорити», – додав військовий.

Росія, на його думку, може бути використана саме як «чужі руки».

«Хоче Росія воювати в Сирії, знищує вона ІДІЛ – ну й нехай. Станом на сьогодні на карті сирійського конфлікту росіяни бомблять Ідліб, Фуа та Кефраю, американці діють руками турків, сирійської опозиції й тими ж російськими руками. З 10 ударів, яких завдає РФ у Сирії, 8 – по об'єктах опозиції, але 2 – все одно по ІДІЛу», – резюмував військовий експерт.

Відзначимо, за підсумками телефонної розмови в Кремлі повідомили, що «побачили готовність США вирішувати складні питання».

Детальніше ознайомитися з ключовими фігурами команди нового президента Сполучених Штатів можна в матеріалі «Слова і Діла» «Команда «Т». Хто буде допомагати Трампу управляти США».

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО