Головування в Раді безпеки ООН: Україна визначилася з програмою

Під час головування України в рРаді безпеки ООН українська делегація винесе на обговорення два питання: захист об'єктів критичної інфраструктури та врегулювання конфліктів у Європі, участь в яких візьмуть представники ЄС, ОБСЄ, МАГАТЕ та інших міжнародних організацій.

Про це в ексклюзивному інтерв'ю LB.ua повідомив постійний представник України в ООН Володимир Єльченко, передає «Слово і Діло».

За його словами, перша тема – захист об'єктів критичної інфраструктури – буде розглядатися 13 лютого.

«Тому що світ настільки технологічний, що ми навіть не уявляємо, що означає відключити електроенергію, наприклад, у такому місті, як Нью-Йорк. Це набагато складніше й небезпечніше, ніж просто не буде світла в квартирах. Тим більше за нинішніх терористичних загроз. Фактично, це один із сегментів гібридних воєн, про які зараз багато говорять. Звичайно, ця тема дуже актуальна в першу чергу для України, але не менш актуальна й для багатьох інших країн», – сказав Єльченко.

Друга тема – врегулювання конфліктів в Європі – пропонується для розгляду на 21 лютого.

«Як не дивно, але це питання взагалі не розглядалося в рамках Ради безпеки років 20. Востаннє, коли це було приблизно в такому ж форматі, це відбувалося під час воєн на Балканах, в розпал пост-югославських конфліктів. А це середина 90-х», – сказав посол.

За його словами, Україну найбільше в цих дебатах цікавить, як працюють або не працюють механізми врегулювання конфліктів в Європі.

«Для нас це важливо в контексті ситуації на Донбасі. Саме в контексті того, що це європейський конфлікт, який загрожує не тлише Європі, але й усьому світу. І що він дуже далекий від урегулювання. Для інших країн, з боку майже всіх членів ЄС, також величезний інтерес до цієї теми, тому що питання європейської безпеки – це не лише НАТО. З іншого боку, буде можливість знову порушити питання так званих заморожених конфліктів», – сказав Єльченко.

Раніше заступник міністра закордонних справ назвала компанію, яка представлятиме інтереси України в суді ООН із позовом проти Росії.

Нагадаємо, Україна з 1 січня офіційно розпочала головування в санкційному комітеті Ради безпеки ООН щодо Республіки Судан.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО