НБУ оголосив рекомендації щодо стабілізації гривні

Рада Національного банку України оприлюднила повний список рекомендацій щодо заходів із поліпшення ситуації на валютному ринку України.

Рекомендації були затверджені 17 січня рішенням №1-рд, передає «Слово і Діло».

Правлінню НБУ рекомендується продовжувати моніторити ситуацію на валютному ринку й ризики стабільності гривні, зокрема щодо досягнення інфляційних цілей НБУ та фінансової стабільності.

Нацбанк також має зробити аналіз сезонних чинників на попит і пропозицію іноземної валюти та розробити методику згладжування надмірних коливань на валютному ринку, пов'язаних із цими факторами.

У рекомендаціях міститься заклик прогнозувати обсяги державних надходжень і витрат з єдиного казначейського рахунку (ЄКР) та активно управляти залишками на цьому рахунку.

Рада не оминула й проблему відшкодування податку на додану вартість. Уряд має вжити заходів щодо рівномірного відшкодування ПДВ як протягом року, так і протягом кожного місяця.

Нагадаємо, рада НБУ рекомендувала уряду та правлінню НБУ переглянути практику бюджетної експансії наприкінці року, яка здійснює значний негативний вплив на валютний курс в Україні.

Як повідомлялося раніше, в 2016 році фізичні особи в Україні продали готівкової валюти на $2,48 млрд більше, ніж купили.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО