Інавгурацію Трампа бойкотуватимуть 26 конгресменів

26 американських конгресменів від Демократичної партії збираються бойкотувати інавгурацію обраного президента США Дональда Трампа.

Про це повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на УНІАН.

В якості причини багато депутатів назвали недавні різкі вирази Трампа на адресу конгресмена Джона Льюїса. Той назвав Трампа «нелегітимним президентом», на що Трамп в своєму Twitter написав: «Все це балачки, балачки, балачки - і ніяких дій або результату».

Після цієї заяви багато депутатів-демократи вирішили порушити традицію і не брати участь в інавгурації президента, яка відбудеться в п'ятницю. Конгресмен Льюїс багато років є видним учасником руху за громадянські права, і для багатьох американців став героєм. Він брав участь у виступах 1965 року в Сельмі і Монтгомері за виборчі права чорношкірих.

У 1987 році він був обраний в палату представників від п'ятого округу штату Джорджія. Цей округ Трамп назвав «таким, що кишить злочинцями». «Коли ти ображаєш конгресмена Джона Льюїса, ти ображаєш Америку», - заявила Іветт Кларк, одна з п'яти представників округу Нью-Йорк, які бойкотують інавгурацію. Представник від Каліфорнії Тед Лью сказав: «Для мене рішення не брати участь в інавгурації дуже зрозуміло: я за Дональда Трампа або я за Джона Льюїса? Я за Джона Льюїса».

Першим з депутатів бойкотувати інавгурацію вирішив представник від Іллінойсу Луїс Гутьєррес, про своє рішення він повідомив ще в грудні. «Я не зможу дивитися в очі моїй дружині, моїм дочкам і онукам, якщо буду присутній там після всього того, що він сказав про жінок, латиноамериканців, чорношкірих, мусульман, ніби все те, що він сказав в своїх промовах або написав в своїх твітах, нормально і стерто з нашої спільної пам'яті», - пояснив своє рішення Гутьєррес.

Нагадаємо, раніше стало відомо, що в США тисячі активістів з груп DisruptJ20 і Black Lives Matter намір влаштувати 20 січня у Вашингтоні акцію протесту, щоб зірвати інавгурацію новообраного президента США Дональда Трампа.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО