Націоналізація ПриватБанку збільшила держборг на третину

Націоналізація ПриватБанку привела до зростання державного боргу до 82% ВВП (близько $71 млрд) станом на кінець грудня 2016.

Про це повідомляється на сторінці Facebook проекту CASE Україна «Ціна держави», передає «Слово і Діло».

«Міністерство фінансів України відзвітувало, що в листопаді державний борг трохи скоротився. На 1,2% до $ 67,54 млрд. Напевно це була б порція позитиву, якби ми не знали, що ПриватБанк націоналізовано і на його докапіталізацію вже було випущено 107 млрд грн ОВДП», – йдеться в повідомленні.

Згідно з підрахунками, борг виріс і на кінець грудня склав близько 82% ВВП (близько $71 млрд).

«Всього за рік борг виріс приблизно на 300 млрд грн – найбільші частини цього приросту: це позика МВФ ($1 млрд), розміщення єврооблігацій ($1 млрд). Докапіталізація ПриватБанку дала більше третини зростання боргу в минулому році», – відзначають аналітики проекту «Ціна держави».

Така тенденція означає, що зобов'язання кожного працюючого за 2016 зросли на 20,5 тис. грн. Тепер кожен з працюючих в Україні повинен кредиторам 116,7 тис грн. Приватбанк в цій сумі становить 6,6 тис грн.

Як повідомлялося в грудні, Національний банк України виділив ПриватБанку 10 мільярдів гривень кредиту рефінансування для підтримки ліквідності.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО