Польща заблокувала «Газпрому» доступ до трубопроводу OPAL

Польщі вдалося заблокувати рішення Єврокомісії про розширення доступу «Газпрому» до трубопроводу OPAL, який є наземним продовженням «Північного протоку».

Про це заявив глава польської енергетичної компанії PGNiG Петро Возняк, передає «Слово і Діло» з посиланням на «Польське радіо».

«Ми зупинили досить невдале, а для нас шкідливе рішення до моменту його розгляду Європейським судом», – сказав глава PGNiG.

Таким чином Європейський суд виніс позитивне рішення за позовом польської енергетичної компанії, яка на початку місяця через свою німецьку «дочку» PST оскаржила рішення Єврокомісії, яка виключила 50% потужностей газопроводу OPAL з Третього енергопакету. Це рішення давало «Газпрому» можливість наростити обсяги прокачування газу в Європу в обхід України.

У польській компанії відзначили, що рішення суд прийняв 23 грудня, текст постанови буде опублікований на цьому тижні.

Довідка: OPAL – газопровід потужністю 36 млрд куб. м, який дозволяє «Газпрому» вийти на ринки Центральної та Східної Європи в обхід України. Його спорудження завершено в 2011 році. Газопровід розташований в ФРН і доходить до кордону з Чехією.

Нагадаємо, що ЄК 28 жовтня схвалила виключення 50% потужностей газопроводу OPAL з Третього енергопакету. Дане обмеження було накладено на «Газпром» в 2009 році.

У зв'язку з цим НАК «Нафтогаз Украни» заявила, що буде домагатися скасування цього рішення.

З цього приводу повинні були проводитися додаткові консультації, щоб досягти компромісу і врахувати інтереси України.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО