Скандал із резолюцією щодо Ізраїлю в ООН: експерт розповів про наслідки для України

Ігор Лосєввійськовий експерт

Зараз усі діють, виходячи зі своїх інтересів. Україна мала би слідувати цій же логіці, але все складається навпаки.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів воєнний історик, експерт із воєнних питань Ігор Лосєв, аналізуючи наслідки голосування щодо ізраїльської резолюції в Радбезі ООН.

«Дійсно, Ізраїль дозволяє собі певні нетактовні випади в бік України, наприклад такі, як були у президента Рівліна у ВР України, але, незважаючи на це, Ізраїль надає нам дуже важливу військово-технічну допомогу у важкий для України час. Крім того, Ізраїль проголосував за резолюцію на підтримку України із засудженням агресії РФ, хоча для них було непросто наважитися на такий конфронтаційний крок щодо Росії», – наголосив історик.

При цьому, додав він, на часі питання про визнання Голодомору геноцидом українського народу. «Звичайно, цього тепер не буде», – констатує експерт.

Якщо проводити реалістичну політику, яку ведуть щодо нас, постає питання: хоча б одна арабська країна надає нам таку підтримку, як Ізраїль? Ні. Тоді чому ми маємо підтримувати арабів, а не Ізраїль?

«В особі Ізраїлю ми втратили важливого та цінного союзника», – вважає Лосєв.

«Можливе визнання Кнессетом Голодомору геноцидом мало би величезне міжнародне значення та резонанс, тому що важливими є визнання та підтримка саме Ізраїлю. Таких відносин, як були, вже не буде. Кому ми такою позицією зробили краще?», – охарактеризував ситуацію довкола резолюції ООН Лосєв.

Як відомо, з 15 членів Ради Безпеки ООН 14, включно з Україною, проголосували за резолюцію щодо неможливості будівництва ізраїльських поселень на палестинській території, і лише США утрималися, але при цьому не скористалися своїм правом вето. В Ізраїлі вимагають пояснень усіх країн, що голосували, а також скасували запланований візит Володимира Гройсмана.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО