Резолюція ООН: чи виправдана істерика з приводу того, що Україна втратила Ізраїль як союзника?

Олег Ліснийполітолог

Україна виступає приблизно з такими ж формулюваннями про анексовану територію й хоче підтримки світової спільноти.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог, віце-президент Аналітичного центру «Політика» Олег Лісний, аналізуючи ситуацію навколо резолюції Радбезу ООН щодо Ізраїлю та позицію України.

«Ізраїль у зовнішній та внутрішній політиці діє досить жорстко та веде агресивну політику. Все що стосується них, вони відстоюють, тому що перебувають на своїй території й будуть робити на цій території все, що хочуть. Це їхня позиція й за це їх засуджувати не можна. Україні навіть варто було б повчитися того, як відстоювати свої інтереси на зовнішній арені», – міркує експерт.

Істерика про те, що Україна втратила Ізраїль як союзника, – це зайві емоційні заяви.

«Ізраїль просто не міг по-іншому відреагувати. Пройде час, будуть нові події й усе відійде на другий план», – додав він.

«Зараз просто потрібно роз'яснити ізраїльській стороні нашу позицію. Ми апелюємо з такою ж тематикою до світу. Якби ми пішли на поводу в Ізраїлю, це виглядало б непослідовно. Коли нам вигідно, ми трактуємо міжнародне право в один бік, а коли ні – в інший», – аналізує політолог.

На його думку, ця ситуація не завершиться жодним величезним скандалом, але на дипломатичному рівні важливо дати роз'яснення.

«Вельми сумнівно, що в нас зміняться відносини з Ізраїлем», – вважає він.

«Ізраїль зробив те, що мусив, але й Україна вчинила належним для нас чином. Якби пішли іншим шляхом, то чим тоді ми відрізнялися б від РФ, яка ігнорує міжнародне право? Краще бути не завжди зрозумілим, але послідовним», – резюмував Олег Лісний.

Як відомо, напередодні Рада безпеки ООН ухвалила резолюцію, в якій ідеться про те, що створення Ізраїлем поселень на окупованій палестинській території «не має юридичної сили та є кричущим порушенням міжнародного права».

За резолюцію проголосували Україна, Росія, Франція, Великобританія, Іспанія, Нова Зеландія, Японія, Малайзія, Сенегал, Уругвай, Венесуела, Ангола та Єгипет. Єдиним членом Радбезу, що утримався, були США.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО