В ОБСЄ підрахували кількість порушень режиму тиші на Донбасі

Заступник голови спеціальної моніторингової місії (СММ) ОБСЄ в Україні Александр Хуг заявив, що за минулий рік спостерігачі СММ нарахували понад 300 тисяч порушень режиму припинення вогню в зоні конфлікту на Донбасі. Крім цього, в зоні безпеки вздовж лінії зіткнення були зафіксовані майже три тисячі одиниць озброєнь, які не повинні були б там знаходитися згідно з домовленостями про відвід зброї.

Про це повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на DW.

Він зазначив, що обидві сторони протистояння не тільки мають, але і використовують в зоні безпеки важке озброєння, яке працівники місії могли спостерігати «на цьому тижні, до сьогодні». «Зокрема, ми також бачили в районі між Світлодарськом та Дебальцеве, як застосовуються ракетні комплекси, міномети і артилерія постійно, щодня», - сказав Хуг.

За його словами, в останні тижні кількість зафіксованих в цьому районі заборонених мінських угодами озброєнь зросла «на 300 відсотків». Крім цього, «більше половини всіх порушень режиму припинення вогню вздовж лінії зіткнення були зафіксовані спостерігачами місії в цих районах», зазначив він. Хуг також зазначив, що заборонено озброєння використовують обидві сторони протистояння, порушуючи таким чином мінські домовленості «як в тому, що стосується режиму тиші, так і в тому, що стосується відведення зброї».

Крім самого факту наявності важкого озброєння в зоні безпеки, причину порушень режиму тиші Хуг бачить також і в тому, що «позиції сторін розташовані дуже близько, частково на відстані декількох метрів один від одного». «Це призводить до постійного зростання напруги, яке потім виливається в бойові дії», - сказав він.

У той же час Хуг привітав оголошену сторонами конфлікту в Донбасі готовність до припинення вогню перед різдвяними і новорічними святами. «Ми сподіваємося, що після оголошення готовності до припинення вогню на свята кількість порушень режиму припинення вогню до кінця року скоротиться, так щоб на початку року можна було з новою відправною точкою знайти більше рішень для завершення цього конфлікту», - зазначив Хуг.

Нагадаємо, в період з січня по листопад 2016 року ОБСЄ зафіксувала 83 смерті мирних громадян на Донбасі.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО