В НБУ розповіли про популярні банківські схеми

Постанова №351 про кредитні ризики дозволяє НБУ припиняти застосування популярних схем у фінансовій сфері, які застосовувалися для заниження резервів і, як наслідок, штучної підтримки високого рівня регулятивного капіталу.

Про це в інтерв'ю FinClub заявив директор департаменту фінансової стабільності НБУ Віталій Ваврищук, передає «Слово і Діло».

«Деякі положення постанови №23 (регулює формування резервів – Ред.) допускали неоднозначне трактування, чим банки активно користувалися. Наприклад, вони зробили велику дірку в нашому регулюванні й за рахунок штучних платежів за відсотками тримали заявлену якість кредитів на високому рівні», – говорить він.

Є ще варіанти обходу вимог НБУ щодо капіталу.

«Була ще одна схема в банків, переважно з українським капіталом, які активно кредитували пов'язаних осіб. Вони видавали нові кредити, які пропускали колом, і старі позичальники платили відсотки з нових кредитів, – розповів Віталій Ваврищук.

Банки застосовували й махінації із заставами, які неможливо або дуже складно стягнути: товари в обігу, майбутній урожай і майнові права на виручку.

«Майнові права на виручку – це фікція, а не застава. В ході діагностики ми побачили, що майнові права на виручку дуже легко малюються. Були компанії, в яких доходи за попередні два-три роки були нульовими, а вони малювали майнові права на виручку на сотні мільйонів гривень», – розповів Віталій Ваврищук.

Щоб банкам було невигідно маніпулювати резервами, приховувати свої реальні збитки та штучно тримати високим свій капітал, НБУ з 1 січня 2017 року запроваджує нову систему оцінки кредитних ризиків, яка безпосередньо впливатиме на розмір регулятивного капіталу.

Він підкреслив, що «банки зможуть брати майнові права в заставу, але постанову №351 їх оцінить в нуль».

Нагадаємо, що цьогоріч Національний банк України поповнив золотовалютні резерви на $1,7 млрд за рахунок купівлі валюти на міжбанківському валютному ринку.

Золотовалютні резерви України на кінець листопада 2016 року склали $15,2 млрд, тоді як на кінець жовтня вони становили $15,5 млрд.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО