Експерт розповів, що може повністю закрити кредитування від МВФ

Олександр ЖолудьНезалежний економічний експерт

Четвертий транш ми мали отримати в грудні цього року. Відклали його насправді не до січня. Йдеться, скоріш за все, про довший термін.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь, аналізуючи заяву голови НБУ Валерії Гонтаревої з приводу отримання траншу МВФ у січні.

«МВФ відкладає транші через те, що Україна не виконує взяті на себе зобов'язання. Це в першу чергу стосується ухвалення законів. Ціла низка законів, яких чекали в МВФ, була виписана на осінь. Зокрема, пенсійна реформа. Це не виконано, при тому, що це лише один із пунктів», – розповідає економіст.

Дійсно, додав експерт, окремо стояло питання «ПриватБанку». В останній версії угоди «Приват» не згадувався прямо, але була вимога, що всі банки, включно з найбільшими, мають виконувати нормативи банківської системи та провести докапіталізацію.

«Приват» був прописаний опосередковано, але те, що він не виконав зобов'язання з докапіталізації, стало причиною націоналізації», – зауважив він.

Крім «Привату», є ціла низка питань, які, по-перше, впливають на МВФ, по-друге, має вирішити та затвердити парламент. Після ухвалення Бюджету депутати зберуться вже в лютому, тому поки не уявляється можливим отримання траншу в січні. Більше того, наголосив аналітик, проблема може бути більш серйозною, ніж видається зараз.

«Є питання, які ми не вирішили, а є той факт, що парламент ухвалив низку речей, які протирічать співпраці з МВФ. Кредитори наполягали на відкритті ринку землі. Восени уряд ухвалив рішення про продовження мораторію на продаж землі на весь 2017 рік», – пояснив економіст.

«На сьогодні це може повністю закрити кредитування від МВФ. Враховуючи, що кредити МВФ додатково сприяють іншому фінансуванню – від США, Світового банку, то в зоні ризику й воно», – резюмував Олександр Жолудь.

Як відомо, всього на 2017 рік заплановано отримання чотирьох траншів МВФ, тоді як у 2016 році за такого ж плану вдалося отримати лише один.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО