За псування лічильників комунальних послуг саджатимуть на 5 років

Комітет ВРУ з питань будівництва та житлово-комунального господарства підтримав законопроект №3819, який передбачає посилення покарання за махінації з електричними й тепловими приладами обліку до позбавлення волі терміном до п'яти років.

Під санкції також підпадає продаж обладнання, що допомагає знизити їх показники, повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на UBR.

Комітет запропонував доповнити Кримінальний кодекс новою статтею. в ній буде зазначено, що продаж і використання приладів, що знижують показання лічильників електро- або теплової енергії, карається штрафом до 500 неоподатковуваних мінімумів (8,5 тис. грн) або виправними роботами терміном до двох років.

За повторне порушення доведеться заплатити вже до 1 тисячі неоподатковуваних мінімумів (17 тис. грн) або провести за ґратами до п'яти років.

Зараз кримінальна відповідальність передбачена лише за самовільне підключення до електромереж або споживання енергії без приладів обліку.

Як повідомлялося раніше, середній комунальний тариф в Україні становить приблизно 50% розміру заробітної плати, а житлові субсидії отримують близько 6,5 мільйонів сімей.

Середній розмір нарахувань на житлово-комунальні послуги сьогодні майже збігається із сукупними доходами домогосподарств.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО