Україна може стати основним стратегічним перевізником НАТО – Клімкін

Країни НАТО зацікавлені у використанні українських можливостей у стратегічних перевезеннях, в тому числі й авіаперевезеннях. Ключових рішень у цьому аспекі можна очікувати найближчим часом.

Про це на брифінгу після завершення засідання Комісії Україна-НАТО сказав очільник МЗС України Павло Клімкін, передає «Слово і Діло» з посиланням на «Інтерфакс-Україна».

«Наші потужності можуть стати ключовими для Альянсу в сфері стратегічних перевезень. Чи буде це рішення всього Альянсу, чи рішення на рівні окремих країн, а така можливість зараз також є, побачимо найближчим часом. Але вже можу сказати, що всі наші союзники дуже позитивно висловлюються з приводу використання саме українського компонента», – сказав міністр.

Відповідаючи на запитання про стан переговорів щодо угоди про стратегічні авіаперевезення між Україною та НАТО в світлі того, що дія аналогічної угоди з РФ завершується в поточному місяці, міністр сказав: «Ми не можемо допомагати РФ технічно, оскільки таким чином ми посилимо її можливості продовжувати свою агресію».

Голова українського зовнішньополітичного відомства пояснив, що країни-члени НАТО розуміють, що «продовження ресурсу російських літаків без технічного сприяння з українського боку є більш ніж проблематичним».

«Тому для НАТО це питання забезпечення можливостей Альянсу. Я думаю, що найближчим часом це питання буде вирішене», – сказав очільник МЗС.

Як повідомлялося раніше, у відповідність до стандартів НАТО приведені 5 батальйонів ЗСУ. Так, на сьогодні підготовку з іноземними військовими інструкторами пройшли вже понад дві тисячі українських військовослужбовців.

Водночас НАТО підтримує реформи у сфері безпеки, оборони та оборонно-промислового комплексу України, які розпочав державний концерн «Укроборонпром».

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО