До вересня жодного прориву ані щодо «дорожньої карти», ані щодо «Мінська» не буде – експерт

Володимир Фесенкополітолог

Як мінімум до вересня наступного року буде обговорюватися питання, як реалізувати Мінські угоди. Що буде потім, залежатиме від результатів виборів та загальної ситуації на сході України й у світі.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог, директор Центру політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко, аналізуючи врегулювання ситуації на Донбасі та відсутність прогресу в питанні «дорожньої карти».

«Дорожню карту» ухвалюють в рамках «нормандського формату», і якщо щодо Сирії в РФ ставлять на США, то карту для Донбасу обговорюють не з американцями. Є побоювання, що з приводу «дорожньої карти» результату не буде не лише до формування адміністрації Трампа, а й поки не завершиться цикл виборів у Європі», – розмірковує політолог.

Росія ні про що не буде зараз домовлятися. Кремлю потрібно дочекатися, коли піде Олланд.

«Трамп буде сам по собі. З ним будуть домовлятися щодо Сирії, про зменшення санкцій і поліпшення відносин між РФ і США. Американці беруть участь у переговорному процесі й впливають, але поза межами «нормандського формату», – зауважив він.

Щодо Донбасу та Мінських угод, то, на його думку, РФ чекатиме, коли завершаться вибори у Франції, а це буде в травні. Після цього вони можуть чекати виборів у Німеччині у вересні.

«Тому, мабуть, до вересня жодних проривів ані щодо «дорожньої карти», ані щодо «Мінська» не буде. Переговори будуть, а прогрес не передбачається», – проаналізував Володимир Фесенко.

Нагадаємо, після зустрічі очільників МЗС «нормандської четвірки» Павло Клімкін заявив, що переговори були безрезультатними й сторони не знайшли компромісу.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО