Різке зростання цін на нафту: наслідки для України найближчим часом

Вперше з 2008 року ОПЕК ухвалила рішення скоротити обсяги видобутку нафти. Це може вилитися в підвищення ціни бензину на 2-3 грн за літр, прискорити інфляцію й скоротити реальні доходи громадян.

Про це пише на своїй сторінці в Facebook фінансовий аналітик і керівний партнер інвестиційної компанії Capital Times Ерік Найман, передає «Слово і Діло».

«Вчора в якості реакції ціни на нафту зросли майже на 10% і можуть в наступні місяці зрости ще на 20% (до 60 дол./бар.), якщо Росія 9 грудня долучиться до угоди ОПЕК», – пише аналітик.

За його словами, це призведе до значних втрат для України як у соціально-економічному, так і в геополітичному аспектах.

Перше, що очікує українців, – це зростання цін на бензин. «Спочатку приблизно на 2-3 гривні за літр, а потім ще на 5-6 гривень. Це прискорить інфляцію наступнго року із запланованих владою 8% до 10%», – вважає Найман.

Другим важливим наслідком стане скорочення реальних доходів громадян і несировинних секторів економіки. Здорожчає й проведення посівної для аграріїв з подальшим зростанням цін на їхню продукцію.

Водночас Держбюджет лише виграє від зростання цін на нафту. «В поточній податково-економічній моделі інфляція вигідна уряду. Тому у влади з'явиться шанс профінансувати підвищення зарплат бюджетникам (внаслідок стрибка мінімальної зарплати до 3200 гривень) не за рахунок емісії гривень, а за рахунок інфляційних податків», – пише Найман.

На зовнішньополітичному фронті Україну також очікує ускладнення, оскільки в Росії з'явиться більше нафтодоларів. А це завжди посилювало агресивну зовнішню політику РФ. На санкції особливо розраховувати не доводиться – вони будуть лише трохи стримувати Кремль.

«Угода про скорочення видобутку з 1 січня 2017 року може так і не набути чинності або просто реалізуватися в реальному зниженні нафтовидобутку. Окремим фактором ризику для цін на нафту залишається Китай. Криза в останньому різко негативно вплине на попит на нафту й нейтралізує ефект рішення ОПЕК. Втім, криза в Китаї для України має ще більше ризиків, ніж підвищення цін на нафту», – підсумовує експерт.

Нагадаємо, що вчора, 30 листопада, вартість нафти марки Brent на світових торгових майданчиках перевищила психологічний рівень у 50 доларів за барель вперше з 28 жовтня.

Як повідомлялося раніше, ОПЕК погіршила прогноз світового попиту на нафту в 2017 році – на 0,01 мільйона барелів на добу порівняно із жовтневим прогнозом, до 95,55 млн барелів.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО