ЄС обговорить запуск Мінського процесу з Білоруссю

Країни Європейського союзу готові обговорити ініціативу президента Білорусі Олександра Лукашенка запустити Мінський процес.

Про це повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на «Інтерфакс-Україна».

«Ми звернули увагу на цю пропозицію, на створення такого формату, але поки не можемо коментувати це. Як тільки ми отримаємо більше інформації, то всі 28 країн-членів ЄС обговорять цю ініціативу і приймуть рішення», - сказала глава представництва Європейського союзу в Білорусії Андреа Вікторин.

Як заявляв Лукашенко, зустрічаючись з делегацією комітету з економічної політики і безпеки Ради ЄС в Мінську, Білорусь стурбована наростаючим антагонізмом між ЄС і Росією.

«Не можу не сказати про нашу занепокоєність наростаючим антагонізмом між Євросоюзом і Росією. Нам в Білорусії спостерігати за цим і боляче, і тривожно. Розуміючи, що ні вам, ні Росії, тим більше нам це не потрібно при тих величезних проблемах, які сьогодні існують в світі, і які треба вирішувати разом», - сказав Лукашенко.

Президент запропонував запустити миротворчий «мінський процес» для врегулювання відносин між Сходом і Заходом. «Свого часу для розрядки у відносинах між Заходом і Сходом потрібен Гельсінський процес, який в результаті привів до створення ОБСЄ. Давайте, щоб поліпшити атмосферу взаємин держав, подумаємо про оновлення Гельсінського процесу і спробуємо запустити миротворчий процес, можливо, «мінський процес», - зазначив білоруський лідер.

Нагадаємо, народний депутат, член комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони Ірина Фриз вважає, що Кремль готується до масштабної провокації проти України на території Білорусі.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО