Між Ле Пен та Фійоном: вибори «друзів Кремля» та загрози для України. Оцінка експерта

Михайло Пашковспівдиректор програм зовнішньої політики та міжнародної безпеки Центру Разумкова

Ситуація ще не показова. Потрібно розуміти, що передвиборчі заяви робляться з урахуванням специфіки партії республіканців у Франції.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів співдиректор програм зовнішньої політики Центру Разумкова Михайло Пашков, аналізуючи результати праймеріз у Франції, згідно з якими перемагає проросійський кандидат Франсуа Фійон.

«Звичайно, за результатами перевага у Фійона істотна. Він дійсно більш орієнтований на проросійську політику. На виході його суперником може бути Марі Ле Пен, але вирішальним буде січень наступного року. Ситуація ще може змінитися», – аналізує Пашков.

Якщо враховувати сьогоднішні реалії, уточнив він, то для України така ситуація є досить проблематичною.

«Національний фронт» – це цілком озвучена пісня, їхня позиція зрозуміла. Там зв'язки з РФ чітко заявлені та очевидні. З урахуванням виходу до фіналу Фійона перспектива України дуже складна», – припускає експерт.

«У такій ситуації для нас є побоювання. По-перше, буде змінена загальна політична ситуація та розклад у «нормандському форматі». З іншого боку, він може призвести до дезактивації, розвалення санкційного фронту та бути більш жорстким. Це, звичайно, буде певним сигналом лідеру країни-агресора. Ситуація грає не на користь України», – пояснив Михайло Пашков.

Перший тур президентських виборів у Франції відбудеться 23 квітня 2017 року.

Нагадаємо, Франсуа Фійон відкрито виступав за «автономію для Донбасу» та критикував позицію України.

Додамо, раніше прем'єр-міністр Франції Мануель Вальс заявляв, що Ле Пен дійсно може прийти до влади, тому «Франція в небезпеці».

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО