Вибори у Франції та перезавантаження «нормандського формату». Оцінки експертів

Читать на русском
Олександр Горбаткоголовний координатор «Донбас SOS»
Олександр Леоновполітолог

Перезавантаження «нормандського формату» і, як наслідок, «Мінська» – саме те, про що неодноразово заявляли, й тому Україні зараз набагато вигідніше затягнути цей процес.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів лідер ГО «Донбас SOS» Олександр Горбатко, аналізуючи зміни «нормандського формату» в зв'язку з виборами у Франції та Німеччині.

«У зв'язку із зовнішньополітичними чинниками Україні зараз вигідніше затягнути мінський процес до політичної стабілізації на міжнародній арені, поки не вирішиться ситуація в Німеччині, Франції та США», – констатував Горбатко.

«Незрозуміло, як діятиме Україна, але зрозуміло, що для наразі наш дипломатичний шлях є дуже складним», – підкреслив він.

Водночас, уточнив експерт, наразі затягування якраз вигідна більше Україні.

«Росія буде користуватися такою нестабільністю й тиснути на мінський процес та «нормандські переговори» всіма можливими методами, щоб якомога швидше змусити Україну ухвалити потрібні їй закони: – про амністію, особливий статус, вибори», – припускає Горбатко.

Путін вів жорстку гру: Олланд розкрив подробиці створення «нормандського формату»Журналісти Le Monde у Франції випустили книгу, засновану на багаторічних неофіційних розмовах з президентом Франції Франсуа Олландом.

Політолог Олександр Леонов пояснив, що перезавантаження, як правило, потребує багато часу. Має почати функціонувати нова система, тому навряд чи будуть кардинальні зміни.

«Для нас головне питання в тому, якими будуть підходи. Фійон на початку, напевно, буде досить позитивно ставитися до Росії й, можливо, більш активно тиснути на Україну. Щодо Німеччини, то якщо Меркель вдасться зберегти посаду канцлера, це буде найбільш вдалий для України варіант», – припускає Леонов.

Більше того, на його думку, якщо Меркель залишиться канцлером, можливе посилення позицій України в зв'язку з тим, що Шульц може стати головою МЗС, а це чи не один із небагатьох соціал-демократів, що більше підримує Україну, ніж позиції РФ.

Нагадаємо, за попередніми результатами праймеріз у Франції, екс-президент країни Ніколя Саркозі набрав 22,1% голосів, поступившись колишнім прем'єр-міністрам Франсуа Фійону та Алену Жуппе.

Як повідомлялося раніше, канцлер Німеччини Ангела Меркель має намір балотуватися на четвертий термін.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: