Генерал НАТО пояснив, чому Альянс не зможе захистити Україну

НАТО не зможе надати Києву пряму військову допомогу в протистоянні зовнішньої агресії, оскільки Україна не є членом альянсу.

Про це в ефірі телеканалу СВС News заявив голова Військового комітету НАТО генерал Петро Павло, повідомляє «Укрінформ», передає «Слово і Діло».

«Україна не є членом НАТО, тому на неї не поширюється дія частини п'ятої статті Північноатлантичного договору. Це означає, що ми не можемо робити більше, ніж вже робимо: допомагати Україні впоратися з ситуацією, сприяючи їй на багатьох рівнях у підвищенні власних оборонних можливостей, і підтримувати її в військовій, економічній і політичній сферах. Однак прийти обороняти її ми не можемо», – сказав генерал.

Як відомо, Військовий комітет НАТО – орган вищої інстанції Північноатлантичного альянсу. Його діючий голова чех Петро Павло став першим представником європейської держави на цій посаді.

Стаття 5 Північноатлантичного договору визначає основоположний для НАТО принцип колективної оборони, оскільки тлумачить збройний напад на будь-якого члена альянсу як напад на весь блок.

Нагадаємо, раніше на засіданні Парламентської Асамблеї НАТО Росію визнали агресором.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО