СБУ оголосила плани російських спецслужб щодо дестабілізації в Україні

У плани російських спецслужб входить досягнення цілей із внутрішньої дестабілізації, організації дострокових виборів в Україні, посилення позицій проросійських сил у новому парламенті з перспективою ревізії європейського курсу та зміни зовнішньополітичного вектора держави.

Про це йдеться в заяві Служби безпеки України, передає «Слово і Діло».

«Старт активних дій заплановано на 15 листопада – зі Всеукраїнської акції протесту банківських вкладників. Із 17 листопада основний акцент протестних акцій зміщується на питання підвищення тарифів. «Протест» має перерости в блокування урядових структур, розширення претензій і вимог до влади», – йдеться в заяві.

Дані, отримані СБУ та СВР, свідчать, що російські сценаристи запланували масові заворушення й навіть загибель «низки учасників акцій протесту». Зокрема, вже розгорнута активна агітація в соціальних мережах із закликами до всілякої допомоги протестувальникам.

«Першою контрольно-проміжною датою визначено 24 листопада, коли має відбутися саміт Україна-ЄС, присвячений фіналізації питання про надання Україні безвізового режиму», – пояснюють в СБУ.

Після цього зусилля з дестабілізації продовжаться. Протягом другої половини листопада та на початку грудня планується проведення сесій декількох обласних Рад, з гаслами децентралізації вимагатимуть договірних відносин між «Кабінетом міністрів України та місцевими радами». Як відомо, низка обласних рад ще раніше ухвалила такі рішення, й Службі відомо, яка з політичних сил була ініціатором його винесення на порядок денний.

«У регіонах планується проведення зборів (форумів) громад із подальшим проведенням підсумкового Всеукраїнського форуму місцевих рад. Прямих вимог федералізації не передбачається – обрана стратегія «повзучої ерозії» центральної влади», – йдеться в повідомленні.

Одночасно з дестабілізацією в Києві Кремль планує загострення й на фронті. Елементом плану є посилення напруги, доведення інтенсифікації обстрілів до найвищого за останній рік рівня, провокування локальних сутичок тощо. Ця тенденція вже чітко фіксується на лінії зіткнення. Метою є загнати українську владу в глухий кут і вести наступ із двох бокв – ззовні та зсередини.

Безпосереднє керівництво реалізацією цього плану здійснює перший заступник куратора «Л/ДНР» Владислава Суркова – Ардзінба, а контакт із політичними рухами та громадськими організаціями в Україні, задіяними в акціях напряму або наосліп, здійснює громадянин Вірменії Мартиросян.

«Спецслужбами зафіксовані виїзди окремих організаторів акцій в РФ для отримання фінансування та інструкцій щодо проведення акцій. При цьому ворог розраховує й на ефективність використання наосліп активності низки громадських і політичних рухів», – підсумували в СБУ.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО