Експерт розповів, який підхід обере адміністрація Трампа щодо Донбасу

Андрій Єрмолаєвполітолог

Американський політикум ніколи не відмовиться від підтримки територіального суверенітету та цілісності України.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор Інституту стратегічних досліджень «Нова Україна» Андрій Єрмолаєв, аналізуючи те, як може змінитися курс США щодо України та Донбасу з приходом Дональда Трампа до Білого дому.

«Загальний підхід з боку американської влади був заявлений в дуже дипломатичній формі ще у виступі Байдена в парламенті. Те, що було сказано, зараз знайде більш чіткі характеристики», – підкреслив Єрмолаєв.

Йшлося про те, нагадав експерт, що Україна несе відповідальність за ситуацію в країні, від нас залежить внутрішній діалог, пошук формули, яка збереже нашу країну.

«Такий підхід, можливо в більш чіткій та зрозумілій формі, буде характерним для адміністрації Трампа», – констатував він.

Як пояснив політолог, є зобов'язання міжнародної спільноти щодо підтримки України як держави, а є – наші завдання.

Політика санкцій та дипломатична підтримка будуть такими ж, але те, що ми зобов'язані, доведеться зробити.

«Трамп неодноразово говорив під час кампанії про більшу відповідальність ЄС у сфері безпеки. Йшлося і про відповідальність у своєму регіоні, і перед партнерами по НАТО. Зараз це може бути на першому місці, тому що конфлікт в Україні – це конфлікт європейський. Він відображає не лише проблему українсько-російських відносин, а й неефективний механізм узгодження інтересів, здатність домовлятися певних осіб», – розмірковує політолог.

Більше того, не виключено, як припускає експерт, що адміністрація Трампа буде жорсткішою в плані термінів.

«Якщо адміністрація Обами могла собі дозволити витрачати час на довгі періоди, то позиція Трампа може бути більш жорсткою в плані прискорення процесів подолання конфлікту в Україні, з більшою активністю ЄС і, природно, з урахуванням інтересів РФ», – вважає Єрмолаєв.

На його думку, за умови збереження суверенітету українським політикам доведеться змінювати своє ставлення до устрою, статусу та формування балансів інтересів.

«Якщо з цим не впорається адміністрація Порошенка, враховуючи політику останнього року, то ці зміни будуть здійснені шляхом перезавантаження влади», – резюмував Андрій Єрмолаєв.

Українська сторона, за словами посла в США Валерія Чалого, може розраховувати на підтримку Америки на чолі з новим главою Білого дому.

Як повідомляють ЗМІ, в РФ депутати Держдуми новину про перемогу Трампа зустріли оплесками.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО