Нацбанк зменшує кількість готівки в обігу

Національний банк України розраховує знизити обсяг готівки в обігу з 14,3% в 2015 році до 9,5% до ВВП в 2020 році.

Про це повідомила глава НБУ Валерія Гонтарева у відеозверненні на відкритті Cashless Ukraine Summit у Києві в середу, передає «Слово і Діло».

«Впровадження безготівкових платежів ми визначили власної пріоритетним завданням. Також ми вважаємо це одним з основних стратегічних напрямків розвитку банківської системи України. За даними НБУ, за минулий рік 58% доходів населення отримало в безготівковій формі. Однак лише 18% витрат проводилися безготівково. Це говорить про те, що більшість населення звикло знімати доходи з платіжної картки готівкою в банкоматах. Тому наша амбітна мета – знизити обсяг готівки в обігу з 14,3% в 2015 році до 9,5% до ВВП в 2020 році», – сказала Гонтарева.

При цьому вона зазначила, що першорядними напрямками для впровадження безготівкової форми є щоденні операції, зокрема оплата транспорту, комунальних послуг, а також переведення всіх державних виплат, включаючи пенсії та стипендії, в безготівкову форму.

За її словами, зусилля НБУ будуть зосереджені на таких напрямах, як зниження попиту на готівку, популяризація безготівкових платежів, розвиток платіжної інфраструктури та зміна звичок людей.

Вчора стало відомо, що у Верховній Раді зареєстрували законопроект, який передбачає обмеження розрахунків готівкою до 14,5 тис. грн, що може призвести до відтоку покупців техніки та інших товарів з офіційних магазинів.

Нагадаємо, що депутат Держдуми РФ із фракції «Єдиної Росії» Владислав Резник вніс законопроект, який передбачає обмеження грошових переказів із території Росії на територію України іноземними платіжними системами.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО