Гра в «Мінськ» чи відмова від нього: оцінки експертів

Віталій Баладиректор Агентства моделювання ситуацій

Те, що відбувається зараз, навряд чи призведе до вирішення питання Донбасу виходячи саме з інтересів України.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала, аналізуючи мінський процес, зустріч робочої групи та розведення сторін у зоні конфлікту.

«Не виконаний перший пункт Мінських угод, постійно ведуться обстріли. Про що можна говорити у виконанні інших пунктів Мінських угод? Зокрема, й у частині відведення військ. Досить дивно звучить, що відводять війська в певних точках, а не по всій лінії фронту. У Мінських домовленостях йдеться не про конкретні населені пункти чи місця, а якраз про всю лінію фронту», – констатував Бала.

Однак виходити доводиться з того, що маємо, але при цьому усвідомлювати, що лише Україна як держава, що зможе стати сильнішою, змусить Росію рахуватися і з нашими кордонами, і з нашими інтересами.

Водночас політичний аналітик Валентин Краснопьоров переконаний, що ідея відмовитися від «Мінська» зіграє лише на користь РФ, яка зможе саме через українські дії вилізти з капкана, до якого втрапила.

«Попри все, в мінському процесі нам вдається гнути свою лінію – лінію безпеки, яку РФ ще довго не прийме. І якщо ставити на шальки терезів два варіанти – гра в «Мінськ» і відмова від нього, – то, безперечно, краще обирати перший варіант. Адже це справді безальтернативна й дуже ефективна гра, яка втягує Росію до більшої проблеми. В разі вибору другого варіанта ми можемо грюкнути дверима, але залишимося практично сам на сам із вільною до дій Росією. З обстрілами без тиску Заходу. З війною, без допомоги Заходу», – вважає аналітик.

«Краще не грати проти Заходу, а грати разом із Заходом, паралельно охороняючи свої інтереси», – резюмував він.

Зазначимо, що сьогодні в Мінську проходить перше засідання контактної групи після берлінських переговорів «нормандської четвірки».

Як відомо, предметом обговорення є подальше розведення сторін у зоні конфлікту.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО