Підсумки зустрічі в Берліні: яких поступок домоглися від Путіна та на що не погодилась Україна?

Костянтин Бондаренкополітолог

Одним із ключових моментів зустрічі в Берліні став акцент на вирішенні питань гуманітарної сфери.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Кость Бондаренко, підбиваючи підсумки вчорашніх переговорів лідерів «нормандської четвірки».

«За підсумками зустрічі заявлено кілька аспектів гуманітарного характеру. Але гуманітарна місія під час будь-якого збройного конфлікту передбачає ряд рішень соціальних проблем і моментів із банальним виживанням мирних громадян у зоні конфлікту. Швидше за все, йшлося про поступки (з боку – Ред.) Росії та для Червоного Хреста, постачання медикаментів, перевезення гуманітарних вантажів», - міркує Бондаренко.

У той же час, як підкреслив політолог, українська сторона залишилася в деяких аспектах на своїх позиціях.

«Від України не вдалося добитися того, чого домагаються довго вже ПАРЄ, ЄС і, звичайно, лідери «нормандської четвірки», оскільки це прописано в «Мінських угодах», – ми не погодилися на соціальні виплати громадянам, котрі перебувають на непідконтрольних нам територіях», – розповів експерт.

Хоча, уточнив він, міжнародні зобов'язання свідчать про протилежне, та й судові рішення щодо виплат, у тому числі українських судів, є, тож цілком імовірно, що це питання стане предметом додаткових дискусій.

Що стосується розширення місії ОБСЄ й того, що Президент називає поліцейською місією, потрібно розуміти, що це не зовсім коректно, оскільки в ОБСЄ взагалі немає такого поняття, тому що у організації немає власних збройних формувань.

За підсумками зустрічі, на його погляд, є моменти, які вселяють хоч слабку, але надію на врегулювання ситуації. По-перше, це те, що діалог по Мінську буде тривати, а по-друге, це домовленість про вироблення «дорожньої карти» щодо Донбасу до кінця листопада.

Додамо: як заявила канцлер Німеччини за підсумками зустрічі, що відбулась у Берліні, переговори «нормандської четвірки» не принесли прориву. «Той прогрес, якого ми домоглися в Парижі, був досить обмежений, і сьогоднішній день теж не приніс дива», – констатувала Меркель.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО