Земля під мораторієм: що отримають робітники та селяни? Експерт

Олександр Палійполітичний експерт

Позиція Тимошенко, Ляшка, «Опоблоку» і Ко з питань земельної реформи – ганебна.

Про це на своїй сторінці в Facebook написав політолог Олександр Палій, передає «Слово і Діло».

«Ця позиція дозволяє продовжувати нинішню політику експлуатації земель, коли селяни не можуть отримати її реальну вартість, не можуть консолідувати конкурентоздатні наділи, не можуть отримати нормальний кредит», – наголосив експерт.

«Страждають не лише селяни, але й уся держава, тому що країна не отримує нормальної капіталізації ринку землі, не отримує інвесторів, які одні можуть швидко просунути країну вперед», – появнив Палій.

По суті, це політика проти селян під брехливими гаслами. Замість цієї ганебної політики давно необхідно було провести реформу в інтересах дрібних власників.

Земельна реформа, на його думку, має відповідати наступним принципам.

Запровадження власності на землю винятково для таких категорій громадян:

– громадян України (тобто пряма заборона володіти землею юридичним особам); – тим, хто володіє не більш ніж 300 га землі; – тим, хто постійно мешкає на землі (протягом не менш ніж 300 діб на рік не далі, ніж 20 км від своєї найбільшої земельної ділянки) й зобов’язався особисто брати участь протягом 10 років у веденні господарства на своїй землі.

«В разі порушення цих правил земельні ділянки конфіскуються й переходять у державну власність», – зауважив він.

Крім того, за його словами, слід передбачити, що одна й та сама земельна ділянка чи її частина з метою уникнення спекуляції не може бути продана частіше, ніж один раз на три роки.

Також, на його думку, потрібно передбачити право продажу довгострокової оренди, де зможуть діяти й іноземні інвестори.

Нагадаємо, що фракції «Батьківщини», «Радикальної партії», «Народного фронту» та «Опозиційного блоку» хотіли відкласти впровадження ринку землі в Україні та вимагали продовження терміну дії мораторію на продаж землі сільськогосподарського призначення як мінімум до 2020 року.

Сьогодні нардепи підтримали та продовжили дію мораторію, однак лише до 2018 року.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО