Гройсман розповів, як виглядатиме багаторівнева система охорони здоров'я

Україні необхідно розвивати багаторівневу систему охорони здоров'я, до якої належатимуть спеціалізовані клініки та інститут сімейного лікаря.

Про це заявив прем'єр-міністр України Володимир Гройсман, передає «Слово і Діло».

«Не треба винаходити велосипед, він винайдений у всіх країнах світу. Подивіться, як живуть люди, а в нас – не встиг вийти на пенсію, як уже помер. Це велика проблема й виклик для всіх нас», – підкреслив він.

Як зазначив глава Кабміну, первинним рівнем медичної допомоги в державі стане формування інституту сімейного лікаря. Тим часом вторинний рівень буде розвиватися на міському рівні.

Таким чином, третій рівень впровадять в обласних лікарнях, яким буде надано більш якісне обладнання. Це означатиме спеціалізовану медичну допомогу з високим рівнем складності.

«Обласна лікарня не буде виконувати рядові втручання. Якщо йдеться про надскладні втручання – це четвертий рівень, столичні лікарні, лікарні системи АМН України, де є відповідне обладнання та фахівці, які виконують надскладні маніпуляції, наприклад, трансплантацію органів», – пояснив прем'єр.

За його словами, система охорони здоров'я фінансуватиметься іншим способом. Зокрема, йдеться про інвестування в конкретних пацієнтів, медичні послуги.

Нагадаємо, що в Держбюджеті на 2017 рік загальні витрати на охорону здоров'я збільшуються на 8,2 мільярда гривень.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО