У МЕРТ розповіли, до чого призведе скасування держрегулювання цін на продукти

Сьогодні Кабінет міністрів України затвердив пілотний проект скасування державного регулювання цін на продукти харчування, який почнеться 1 жовтня 2016 року та завершиться 1 січня 2017 року.

Про це повідомляється на офіційній сторінці Міністерства економічного розвитку і торгівлі в Facebook, передає «Слово і Діло».

Це дозволить бізнесу заощадити сотні мільйонів гривень на адмініструванні.

«На період пілотного проекту українські фермери, виробники продуктів харчування, а також торговельні мережі звільняються від обов'язкової декларації зміни цін і примусового встановлення націнки», – йдеться в повідомленні.

При цьому в Мінекономрозвитку відзначили, що регулювання є «годівницею» для чиновників і не сприяє зниженню цін.

«Низькі ціни на так звані соціальні продукти трималися не завдяки, а всупереч адміністративному тиску. Регулювання цін державою не має жодного сенсу в умовах ринкової економіки. За даними досліджень, у середньому ціни на регульовані товари зростають на 20% швидше, ніж на інші продукти», – підкреслили у відомстві.

За результатами пілотного проекту Мінекономрозвитку планує ухвалити рішення про доцільність збереження держрегулювання.

Нагадаємо, Міністерство економічного розвитку і торгівлі перевіряє ефективність державного регулювання цін, тимчасово скасувавши з 15 серпня 2016 року на 3 місяці адміністративне регулювання цін на продукти харчування.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО