Під Львовом побудують перший в Україні завод з глибокої переробки сміття

На початку осені ситуація з вивезенням сміття у Львові ускладнилася.

Про це заявив мер міста Андрій Садовий у зверненні, опублікованому в Facebook, передає «Слово і Діло».

«Після закриття полігону на «Збиранці» ми були змушені вивозити сміття в інші міста й регіони України. Однак таке рішення проблеми було можливо тільки як тимчасовий захід. По-перше, це накладно для бюджету міста. По-друге, ми зіткнулися з організованою протидією, як з боку політичних сил, так і з боку державних органів влади», – заявив він.

За словами Садового, 15 вересня міськрада Львова затвердила проект договору між Львовом і Малеховською сільрадою.

«Це наша пропозиція громаді Малехова, яке вирішує одночасно дві проблеми – рекультивацію і закриття полігону, яка критично важлива для Малехова, та вивезення твердих побутових відходів зі Львова, що критично важливо для Львова», – продовжив мер.

За його словами, суть пропозиції полягає в тому, що Малехів дасть доступ до свого полігону для Львова, для реалізації проекту його рекультивації. Львів протягом 4-х років реалізує цей проект, інвестуючи в нього власні кошти, а пізніше гроші Європейського інвестиційного банку. У проекті угоди передбачені серйозні штрафні санкції, якщо Львів не буде виконувати умови договору. Також у Львові пообіцяли виділити серйозні дотації Малехову для будівництва школи, амбулаторії, дитячого садка та ремонту доріг.

«Тільки в цьому році Львів закладе і інвестує понад 60 млн. грн. у Малехів. М'яч на полі громади Малехова», – підкреслив Садовий.

Він додав, що подальше блокування полігону буде мати важкі наслідки для всіх сторін.

«Нам і надалі доведеться шукати альтернативні місця для вивезення сміття. Але не менш важкими вони буду для громади Малехова, оскільки екологічна ситуація за умови блокування рекультивації буде тільки погіршуватися, а гроші, які ми готові інвестувати в інфраструктуру села, ми змушені будемо і далі направляти на транспортування сміття на віддалені полігони», – зазначив Садовий.

Він також пообіцяв, що за цей час місто побудує завод з глибинної переробки сміття, перший такого рівня в Україні.

Мер додав, що проект з будівництва заводу вже був затверджений в Мінрегіонбуді та не має екологічних або інших ризиків. А перешкодити його реалізації можуть тільки «політичні чинники або умисне втручання з боку державних структур».

Нагадаємо,що 30 травня 2016 року на міському звалищі біля села Великі Грибовичі під Львовом сталася пожежа і зсув, під горами відходів виявилися троє співробітників Держслужби з НС, які гасили пожежу на полігоні, а також співробітник комунального підприємства «Збиранка».

Раніше, Садовий запевняв, що підвищення тарифу на вивезення сміття для населення в місті не буде.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО