Експерт розповів, із чим пов'язаний візит Клімкіна до Берліна

Олексій Якубінполітолог

Німеччина – це країна, яка вирішує ключові питання в контексті Євросоюзу, й зв'язки з нею зараз є дуже важливими.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Олексій Якубін, аналізуючи візит глави МЗС України Павла Клімкіна до Берліна.

«Зараз окремі німецькі політики – Меркель, Штайнмайєр – розуміють всю відповідальність за «Мінськ». Через рік у Німеччині вибори. Меркель та Штайнмаєру Німеччини потрібно продемонструвати успіхи в міжнародних справах, в тому числі в питанні України, оскільки це їхня зона відповідальності перед ЄС», – пояснює Якубін.

На його думку, візит Клімкіна пов'язаний із декількома моментами.

«По-перше, підготовка тих речей, які будуть обговорюватися з Порошенком щодо візиту Штайнмаєра в Україну. Буде обмін ключовими думками. Крім того, постає питання лібералізації візового режиму.

Також одним із важливих моментів, за його словами, буде те, як Німеччина бачить ситуацію в подальшому та які, образно кажучи, «пряники» вона може запропонувати Україні, якщо ми йдемо за «Мінськом».

«Можливо, за умови миру в зоні АТО, йтиметься про фонд відновлення Донбасу, точніше про ті кошти, які потрібні та можуть бути виділені західними партнерами», – проаналізував Олексій Якубін.

Нагадаємо, 6 вересня під час виступу у ВР Президент України Петро Порошенко заявив, що Київ зацікавлений у продовженні та збереженні «нормандського формату».

Як відомо, глави МЗС Німеччини та Франції наступного тижня приїдуть до Києва.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО