Ціна нафти: до чого призведе угода РФ та Саудівської Аравії?

Михайло Гончарексперт з питань енергетики

РФ і Саудівська Аравія зробили спекулятивні заяви. Звідси пішло деяке зростання ціни на нафту, але воно відображає такі ж спекулятивні тенденції.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт із питань енергетики, президент Центру глобалістики «Стратегія XXI» Михайло Гончар, аналізуючи ситуацію на нафтовому ринку на тлі домовленостей РФ і Саудівської Аравії.

«Якщо проаналізувати підписану ними заяву, то там ніде немає згадки про будь-яке квотування. Йдеться про певне зміцнення співпраці в технологіях видобутку нафти, обмін досвідом, взаємодію з іншими гравцями. Про те, що сторони погодилися квотувати видобуток нафти, не йдеться», – розповідає Гончар.

На ринку немає дефіциту нафти, є надлишок. Без ухвалення чітких рішень про квотування не вдасться серйозно вирішити питання повернення до зростання нафтових цін, вважає він.

«Світова економіка зростає дуже слабко. Більше того, центри зростання світової економіки перетворилися на проблемні зони – Китай, Європа після Brexit. У цьому сенсі ціни підняти можна, але це обернеться тим, що скоротиться споживання нафти. Ця тенденція вже простежується», – пояснює фахівець.

«Економіка зі слабкими темпами зростання не здатна взяти більше нафти. Коли ціни йшли донизу, то світова економіка стала брати більш активно», – констатував він.

За його словами, питання буде вирішуватися на зустрічі ОПЕК у листопаді. Іран поки підтримав цю заяву, але з уточнененням, що необхідний справедливий розподіл квот, що вже багато років у рамках ОПЕК є неможливим.

«Саудівська Аравія веде майстерну гру в контексті ігор Росії з Іраном. РФ, розмістивши там свою авіацію, начебто насторожила Саудівську Аравію й вона намагається запобігти переростанню ситуативного ірано-російського альянсу в щось більш довгострокове», – вважає експерт.

На його думку, це робота на випередження та спроба запобігти сценарію обвалу.

«Але в цьому немає фундаментальності, це порожній лист», – проаналізував ситуацію Михайло Гончар.

Як відомо, РФ і Саудівська Аравія на полях саміту G20 зробили спільну заяву з метою стабілізації ринку нафти.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО